Žlčníková kúra
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Dopriali ste si mastné alebo pikantné jedlo, po ktorom vás prekvapila kŕčovitá bolesť? Najčastejšie sa vyskytuje v oblasti pravého podrebria a vystreľujúca do oblasti kľúčnej kosti? S najväčšou pravdepodobnosťou sa ozval žlčník – presnejšie povedané žlčníkové kamene, o existencii ktorých ste zatiaľ ani len netušili. Aké sú príčiny vzniku žlčníkových kameňov, ako sa stravovať a čomu sa vyhýbať, aby ste opäť nevyprovokovali podobný záchvat? Máme pre vás riešenie – jednoduchá žlčníková kúra, ktorá vám pomôže.
Príčiny vzniku žlčníkových kameňov
Bolesť žlčníka môže skutočne prekvapiť. Problémy so žlčníkom mohli totiž najprv sprevádzať menej nápadné príznaky ako nadúvanie, mierny tlak pod pravým rebrom alebo pocity plného žalúdka. Intenzívnu bolesť potom spôsobili až žlčníkové kamene, ktoré uviazli vo vývode žlčníka a upchali ho. Žlčníková kúra tak môže byť pri problémoch so žlčníkom v mnohom nápomocná.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Za vznikom žlčníkových kameňov môže stáť mnoho faktorov. Okrem dedičných sklonov, cukrovky alebo obezity je častou príčinou vzniku žlčníkových problémov práve nevyvážená strava, ktorá je bohatá na tuky, ale chudobná na vlákninu. Pri nevhodnom stravovaní sa môže z pečene do žlče dostávať viac cholesterolu a po čase môže dôjsť k vyzrážaniu žlčníkových kamienkov.
Čo je však zaujímavé, výskyt vzniku žlčových kameňov je vo všeobecnosti pozorovaný častejšie u žien ako u mužov. Riziko vzniku žlčových kameňov u žien preto môže súvisieť s estrogénom. U oboch pohlaví narastá so zvyšujúcim sa vekom.
Bez žlčníkovej diéty a kúry to nepôjde
Ak už ste mali tú „česť“ zažiť na vlastnej koži akútny žlčníkový záchvat, ktorý mimochodom patrí k tým najhorším bolestiam, upokojiť ho pomôže žlčníková diéta. Po odznení bolesti bude potrebné urobiť ráznejšie úpravy jedálnička a pozrieť sa na princípy zdravého stravovania.
Žlčníková kúra zameraná na tuky
Žlčníková kúra a diéta pri problémoch so žlčníkom bude spočívať predovšetkým v obmedzení príjmu tukov, ktoré kladú príliš veľké nároky na žlčník pri ich štiepení v tráviacom systéme. Príjem tukov by preto v tomto období mal byť znížený na polovičnú dávku oproti normálnemu stravovaciemu režimu.
Všeobecne odporúčaná denná dávka tukov prijatých v potrave prestavuje približne 60 gramov. Dbajte tiež na to, aby väčšina 30 gramovej zníženej dávky tukov počas diétneho režimu bola prijatá vo forme vhodnejších rastlinných olejov.
Počas diétneho režimu obmedzte konzumáciu nielen mastnejších jedál, ale aj potravín ktoré by mohli vyprovokovať nový žlčníkový záchvat. Medzi takéto dráždivé potraviny patria:
- tučné druhy rýb a tučné druhy mäsa
- mliečne výrobky s vyšším obsahom tukov
- údeniny, salámy, mäsové konzervy
- sladkosti a cukrárenské výrobky
- ostré koreniny, majonéza a horčica
- cibuľa, cesnak
- strukoviny
- karfiol, kapusta, kel
- alkoholické a sýtené nápoje
- mak, orechy
Naopak, pri problémoch so žlčníkom si môžete dopriať nižšie uvedené potraviny. Nezabudnite však, že počas žlčníkovej kúry, musíte jesť všetko s mierou.
- hnedá ryža, cestoviny, ovsené vločky, celozrnné pečivo
- teľacie mäso, hydinové mäso bez kože
- varené zemiaky
- nízkotučné syry a kyslomliečne výrobky
- brokolica, cvikla, paradajky, špenát, varom upravená mrkva
- banány, citrusové ovocie
- med
- výrobky zo sóje
Každý človek však môže reagovať na potraviny individuálne, preto si všímajte čo vám robí dobre a čo možno budete musieť zo zoznamu vyradiť.
Úprava stravovacích návykov
Ak ste doteraz vynechávali niektorý denný chod, či už to boli napríklad raňajky alebo olovrant, tak teraz pri problémoch so žlčníkom sa to bude musieť radikálne zmeniť. Takéto dlhodobejšie vynechávanie jedla sa môže podpísať na vzniku žlčníkových kameňov.
Žlčníková kúra (a nielen ona) vyžaduje pravidelný stravovací režim s obvyklými 5 menšími porciami jedla. Medzi jednotlivými jedlami zachovajte dostatočné časové rozostupy, nezabudnite však, že posledné jedlo dňa bude potrebné skonzumovať najneskôr 3 hodiny pred spaním.
Zároveň bude dobré ak sa aspoň pri jedle prestanete ponáhľať a budete si ho vychutnávať. Bez povšimnutia nemôže ostať ani úprava jedla. Vyberajte technologicky šetrnejšie spôsoby prípravy. Jednoduchšie povedané, obmedzte vyprážanie a preferujte skôr varenie alebo dusenie. V rámci možností môžete na prípravu pokrmov využiť taký kuchynský riad, ktorý na úpravu jedla vyžaduje minimum tuku (napríklad parné hrnce).
Pomôcť vám môže tiež žlčníková kúra
Aby vám v budúcnosti nespôsobovali problémy cholesterolové žlčníkové kamene, ktoré vznikajú v dôsledku vysokej hladiny cholesterolu v žlči alebo pri poklese žlčových kyselín, tak môžete popíjať bylinkovú zmes.
Zmes pozostáva z púpavy, nechtíka, mäty piepornej, zemežlče, čakanky, vachty a jablčníka. Bylinky v rovnakom pomere navzájom zmiešajte a približne jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejte jedným litrom vriacej vody. Po 15 minútovom lúhovaní sceďte a pite po jedle počas celého dňa.
Podobnou alternatívou môže byť bylinková zmes pozostávajúca z horca, paliny, repíka, rebríčka obyčajného a pestreca mariánskeho, ktorý je často využívaný aj pri ochoreniach pečene. Postup je v podstate identický, po zaliati horúcou vodou jednej polievkovej lyžice bylinkovej zmesi nechajte lúhovať a po scedení pite ešte teplé.
Aj v tomto prípade platí, že všetko treba robiť s mierou, pretože bylinkové zmesi môžu ovplyvniť účinky niektorých liekov. Ak budete chcieť vyskúšať žlčníkovú kúru, a užívate napríklad antibiotiká alebo beriete lieky na srdcovo-cievny systém, o vhodnosti bylinkovej zmesi sa poraďte s vašim lekárom alebo lekárnikom.
So žlčníkom sa neradno zahrávať
Žlčníkový záchvat zvyčajne ustúpi sám do niekoľkých hodín. Ak ale bolesť pretrváva poprípade je sprevádzaná zvracaním, horúčkou alebo naopak zimnicou, tak nečakajte a vyhľadajte lekára.
Akútny záchvat totiž môže vyústiť do vážnych zdravotných komplikácií v podobe prasknutého žlčovodu alebo žlčníka, či zápalu pečene. Lekára je však vhodné vyhľadať aj vtedy, keď záchvat do niekoľkých hodín sám ustúpil a nesprevádzal ho nijaký dramatický priebeh.