Závislosť na sladkom a sladkostiach
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Sacharidy, alebo ak chcete cukry, sú pre plnohodnotné fungovanie nášho organizmu nenahraditeľné. Problém môže nastať až vtedy, keď zabúdate na známe príslovie „všetkého veľa škodí“ a čoraz častejšie neviete odolávať sladkému pokušeniu v podobe koláčikov, gumených medvedíkov, čokoládových tyčiniek alebo cukrom „nadupaných“ kolových nápojov. Pozrite sa ako sa prejavuje závislosť na sladkom a sladkostiach a ako sa jej zbaviť.
Cukor a jeho rôzne podoby
Cukor si vyslúžil už mnoho nelichotivých prívlastkov. Spomenúť môžeme napríklad „biely jed“ alebo „novodobý tichý zabijak“. Napriek mnohým odmietavým postojom k cukru je však isté iba jedno. Bez cukrov to jednoducho nejde. Preto bude skôr záležať iba na vašej pevnej vôli, ktorá môže skrotiť prehnané chúťky na sladké a dostať konzumáciu sladkostí pod kontrolu.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Nezabúdajte však, že nie je cukor ako cukor. Práve zamieňanie si jednotlivých druhov môže mať často na svedomí spomínané negatívne označenia. Pritom termínom „cukor“ má byť označovaná iba čistá sacharóza, teda repný alebo trstinový cukor. Uvedomenie si tohto rozdielu zohráva potom dôležitú úlohu pri posudzovaní nutričných hodnôt potravinárskych výrobkov. Poďme však pekne poporiadku a pozrime sa na jednotlivé druhy cukrov.
Jednoduché prírodné cukry (monosacharidy):
- glukóza (alebo tiež známa ako hroznový cukor)
- fruktóza ( ovocný cukor)
- galaktóza (súčasť materského mlieka)
- ribóza
- deoxyribóza
Zložené prírodné cukry (polysacharidy):
Zložené prírodné cukry (disacharidy):
Nuž najmä preto, že nadmerná konzumácia akéhokoľvek druhu cukru môže byť škodlivá. Zvlášť vtedy, keď je reč o klasickom rafinovanom cukre a je pritom úplne jedno akej farby bude. Veľké množstvá cukru, ktoré dokážeme do seba dostať v rôznych cukrárenských výrobkoch, či presladených nápojoch potom prispievajú nielen k obezite a rýchlejšiemu starnutiu, ale cukor ako neriadená strela spôsobuje cukrovku alebo rôzne chronické zápaly. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s nadmernou konzumáciou cukru vydala odporúčanie, podľa ktorého denný príjem cukru by mal predstavovať maximálne 50 gramov. Toto množstvo zodpovedá približne 12 čajovým lyžičkám cukru denne, počas roka je to potom 18 kg. Keď sa pozrieme na Spojené štáty pochopíme, prečo veľká časť populácie trpí obezitou a súvisiacimi chorobami. Podľa viacerých zdrojov totiž bežný Američan skonzumuje viac ako 50 kg cukru ročne. Tomu sa už naozaj povie závislosť na sladkom a sladkostiach! Ani u nás však situácia nie je práve ideálna. Priemerný Slovák skonzumuje až 31 kg cukru ročne. Podľa odporúčania WHO by sme spotrebu cukru mali znížiť takmer o polovicu. Preto je dôležité rozlišovať medzi cukrami, obmedziť rafinované a vyberať si lepšie polysacharidy. A ak sladiť, tak potom používať radšej stéviu, javorový sirup alebo med. Aj tu platí, všetko s mierou. Tento postup sa samozrejme odporúča iba zdravým osobám. Ak trpíte cukrovkou alebo akýmkoľvek ochorením, nech vás ani nanapadne dodržiavať tieto odporúčania, pretože by ste si mohli vážne skomplikovať váš zdravotný stav. Ale aj pre ostatných platí zásada – ak si nie som istý, či mi to môj zdravotný stav dovoľuje, tak sa poradím najskôr so svojim lekárom. Nebude to ľahké a určite sa vytrápite. Závislosť na sladkom je podobná ako každá iná závislosť. Avšak pokúste sa na pár dní sa v maximálnej možnej miere obmedziť konzumáciu akýchkoľvek sacharidov. Rafinovaný cukor v akejkoľvek lákavej podobe je pre vás samozrejme tabu. Ak vydržíte a cukrom sa budete aj naďalej, čo najviac vyhýbať, tak po približne dvoch až troch týždňoch na sebe môžete pozorovať prvé zmeny. Chute sa budú meniť a sladkosti vám budú chýbať čoraz menej. Ovocie vám pritom môže byť nápomocné a pomôže premôcť občasnú chuť na sladké. S pribúdajúcim časom si telo aj mozog zvykajú na znížený prísun cukru. No pokušenia dopriať si sladké sa môžu práve v tomto období zintenzívniť – môžu sa prejaviť príznaky podobné abstinenčným. Nedajte sa vyviesť z miery, pripomeňte si svoju motiváciu a pokúste sa vydržať. Ak ste zvládli toto mesačné náročné obdobie, tak do stravy môžete postupne zapracovať dostatok polysacharidov, pričom uprednostnite napríklad hnedú ryžu pred bielou a celozrnné pečivo pred bielym. Približne po troch mesiacoch odriekania si budete môcť povedať, že ste to zvládli. Vaše telo a mozog nebudú pýtať sladké a vystačia si iba s tými správnymi sacharidmi. Pravdepodobne sa budete vyhovárať na to, že sladké vám robí dobre pretože vám obalí nervy a upokojí vás. Nervy síce budete mať na dve či tri hodiny v poriadku, no možné je aj to, že práve sladkostiam môžete poďakovať za niekoľko prebytočných kilogramov. Nebude preto lepšie obmedziť konzumáciu sladkostí? A najmä vtedy, keď pozitívnu naládu alebo spokojnosť vám nemusí priniesť iba čokoládová tyčinka? Skúste čo dokáže s vašou mysľou a telom urobiť pravidelný pohyb. Diabol sa skrýva v detailoch, hovorí anglické príslovie. A v prípade cukru to platí 2-násobne. Nezabudnite, že pri konzumácii cukru nikdy nie je problém v tom, akú má farbu. Skutočný problémom je len, a to chceme zdôrazniť, priveľké množstvo prijímaného cukru. Nepodceňte závislosť na sladkom. Je totiž len otázkou času, kedy sa vyroja prvé zdravotné problémy.
Prečo by ste mali menej sladiť?
Ako sa zbaviť závislosti na sladkom a sladkostiach
Závislosť na sladkom a sladkostiach nepodceňujte