Vegánstvo a chudnutie
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Vegánstvo predstavuje filozofiu, ktorá je založená na tom, aby sme neubližovali živým tvorom. Vegánstvo nie je len diéta. Je to i životný štýl, ktorý pokrýva všetky aspekty života. V jeho jadre je snaha zriecť sa všetkých živočíšnych produktov. No do akej miery je vegánstvo zdravé? A prečo sa vôbec stať vegánom? Vplýva aj na chudnutie?
Kravám kradneme mlieko, sliepkam vajcia a včelám med …
Hlavné posolstvo vychádza z myšlienky, že nepotrebujeme využívať živočíchy na to, aby sme prežili. Či už ich využívať ako potravu, pre zábavu alebo oblečenie. Práve z tohto dôvodu je vegánstvo jedným z najmierumilovnejších štýlov života. Rešpekt voči zvieratám, prírode, ľuďom, sebe samému a nakoniec spolunažívanie bez utrpenia a so súcitom. Ak si to človek uvedomí, automaticky sa to odzrkadlí v jeho prístupe ku všetkému a zdravé stravovanie nie je výnimkou.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Mäso predsa škodí môjmu zdraviu
Ďalším aspektom, prečo možno začať vo svojom živote uplatňovať vegánstvo je pre mnohých zarytých zástancov to, že mäso obsahuje veľa konzervačnej soli a vysoký obsah tuku. Tuk zvyšuje riziko srdcových ochorení či rakovinu hrubého čreva. Podľa mnohých si koledujeme aj o reumu, obezitu či dnu.
Šetriť planétu a životné prostredie
Tisícky ton kukurice a obilnín prevážame z Afriky do iných krajín, len aby sme mohli nakŕmiť zvieratá, ktoré potom prevezieme a zabijeme a ich kúsky prevezieme po celom svete na konzumáciu. Toľko transportu spôsobuje predsa veľa emisií, ktoré ničia naše životné prostredie. A to nehovoriac o tom, že kŕmiť by sme mali skôr ľudí bez jedla a pitnej vody.
Kto je vegán?
V prvom rade je dôležité poukázať, že od vegetariánov sa vegáni odlišujú tým, že hoci nejedia mäso, striktne odmietajú i ďalšie produkty ako je mäso, syr, mlieko, maslo, tvaroh, med či vajíčka.
Vegánstvo zdôrazňuje snahu nepoužívať žiadne produkty, ktoré sú vyrobené zo zvierat, ako sú kožušiny, koža, perie, vlna. Nepoužívajú tiež produkty, ktoré boli testované na zvieratách.
Vegánstvo = skutočná nuda na tanieri?
Vegánstvo nemusí byť ani náhodou monotónnou záležitosťou. Je nesmierne dôležité, zabezpečiť si vyváženú ale i pestrú rastlinnú stravu. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Zelenina tvorí veľkú časť jedálníčka vegánov. Okrem toho treba tiež dbať i na správny pomer základných zložiek potravy:
- bielkoviny asi 50 g denne – strukoviny, orechy, sójové výrobky, celozrnné obilniny
- tuky asi 70 g denne – je dôležité konzumovať zdravé, neupravené tuky ako je kokosový olej alebo olivový olej ale aj orechy, semiačka, avokádo. Palmový olej by mal byť vylúčený.
- karbohydráty – cukry/škrob asi 30 g cukrov a cca 100 – 300 g karbohydrátov denne – ovocie, javorový sirup. Škrob získate z ryže, hrachu či rôznych druhov obilnín.
- minerály – špenát, kel, brokolica.
- vitamíny – ovocie, zelenina, obilniny, orechy, huby, vitamín B12
Jednotlivé zložky potravy
1. Strukoviny
Patria sem fazuľa, šošovica, hrach, cícer. Sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, železo, magnézium.
2. Orechy
Mandle, pistácie, kešu, vlašské, lieskové ale i semiačka, či už ľanové a slnečnicové, ktoré sú bohaté na esenciálne tuky, vitamín B6, vlákninu, železo.
3. Celozrnné obilniny
Ovsenné vločky, celozrnný chlieb, ryža, cestoviny či cereálie, bohaté na vlákninu, karbohydráty, železo, zínok, magnézium, vitamín B.
4. Ovocie
Ovocie akéhokoľvek druhu. Toho sa nikdy nenajete priveľa. Je to skvelé a osviežujúce doplnenie vášho jedálnička. Nemusíte zabúdať ani na sušené ovocie ako sú figy, datle, ktoré sú taktiež bohaté na mnoho výživných látok ako je vitamín A, C, vláknina, prírodný cukor. Nedávno sme priniesli aj zaujímavý zoznam najzdravšieho ovocia na svete.
5. Zelenina
Tak ako aj pri ovocí, tak i tu platí, že výber zeleniny ktorú budete konzumovať je na vás. Zelenina všeobecne, je bohatá na vitamín A, C, K, magnézium či vápnik.
6. Rastlinné mlieka
Rastlinné mlieko je potravina rastlinného pôvodu, ktorá má podobný vzhľad ako mlieko, ktoré je živočíšneho pôvodu, no nie je mliečnym výrobkom. Práve pre tento dôvod je vhodnou potravinou pre vegánov. Z významných zložiek možno spomenúť vitamín B12.
Stop mäsu!
O tom, že mäso patrí medzi najobľúbenejšie potraviny, hádam netreba veľa hovoriť. Vedeli ste, že ročne sa ho skonzumuje viac než 34 kilogramov na osobu? Zo zdravotného hľadiska je cenné najmä pre obsah bielkovín a látok, ktoré sa podieľajú na budovaní vášho organizmu.
Obsahuje veľa významných minerálov a vitamínov. Nachádzajú sa v ňom vitamíny zo skupiny B, A, D, E, zínok, železo. Je doslova bombou proteínov vhodnou pre kulturistu, no svoje NIE mu hovorí vegán. Prečo?
„Nerob iným to, čo nechceš, aby iní robili tebe.“
Vegánstvo hlása, že človek nepotrebuje na prežitie mäso a žiadne iné živočíšne produkty. Konzumácia mäsa nám škodí, pretože sme nad tým stratili kontrolu. Podľa vegánov ročne veľmi krutým spôsobom, zabijeme 60 miliárd zvierat len pre potešenie našich chuťových pohárikov. Pred smrťou žijú zvieratá v krutých podmienkach, bez dostatočného priestoru.
Ďalej poukazujú, že to, čo sa udeje ešte predtým, než si dáte poriadny rezeň je robené v skrytosti za chladným múrom bitúnka. Veľa ľudí si neuvedomuje, že rezeň na tanieri bolo niekedy živé zviera, ktoré okrem toho, že nemalo svoj životný priestor kde by sa mohlo otočiť, kde žilo vo vlastných výkaloch a akejkoľvek slobody bolo k tomu všetkému ešte i nadopované antibiotikami. Keď do toho započítame masovú produkciu vajec, mlieka, rýb z toho nám vyjde jediné. Zviera je len produkt, nie žijúci, cítiaci živý tvor.
Recept: Zapečený kuskus s cuketou, paradajkami a údeným tofu
- 250 g celozrnného kuskusu
- 200 g údeného tofu
- kurkuma
- provensálske korenie
- soľ
- čierne korenie
- pažítka
Osmažíme si nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom, pridáme časť nastrúhaného údeného tofu, vopred pripravený kuskus. Okoreníme kurkumou, provensálskym korením, soľou, čiernym korením a pridáme pažítku. Zmes si dáme do zapekacej formy a na to poskladáme zeleninu. Takisto aj zvyšnú časť tofu. Všetko ešte raz okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť.
Vegánstvo ako cesta do záhuby?
Treba si uvedomiť, že vegánstvo nie je jednoduchý životný štýl čo sa týka stravovania. Mnoho odporcov volá po nedostatku vitamínov. Často hrozí i podvýživa všetkým tým, ktorí nevedia, z akých potravín môžu čerpať vitamíny, živiny, tuky aby nahradili v strave zložku mäsa.
Ak prestanete konzumovať živočíšne produkty, môže to vyvolať nedostatok železa, vápnika, vitamínu D, B12. Mnohým hrozí kvôli nedostatočnému príjmu železa chronická únava, nedostatok vápnika spôsobuje zas problém s kosťami.
Výhody vegánstva:
- strava neobsahuje cholesterol
- prevencia pred obezitou
- nižšie riziko vzniku zhubných nádorov
- potraviny ľahko dostupné v obchodoch
- menej éčok v potravinách
Nevýhody vegánstva:
- nedostatočný príjem bielkovín
- nedostatočný príjem vitamínov, ktoré z rastlinnej stravy nemožno získať
- obmedzenie živočíšnych tukov
- strava založená na viere, filozofii, etike a morálke
Čo si myslíme o vegánstve my?
Vegánstvo spočíva v tom, že je založené na etickom prístupe k ochrane prírody a zvierat. Má striktné pravidlá, ktoré treba v rámci stravovania dodržiavať. Chceli by sme zdôrazniť, že primárne nejde o diétu, na aké sme zvyknutí. Pre to, aby ste sa rozhodli pre vegánstvo, je nutné isté presvedčenie a radikálny pohľad na konzumáciu mäsa.
Vegánstvo ako diéta, musí byť z nutričného hľadiska dobre vyvážená. Nehodí sa však v dobre rastu, ochorení alebo u tehotných či dojčiacich žien.
Pri prechode na vegánstvo je nutné nabrať istú dávku odvahy, zvyknúť si na prísne pravidlá a obmedzenia. Ak sa však predsa rozhodnete pre tento životný štýl, budeme vám na vašej ceste k zdravému spôsobu života držať palce.
Odporúčam na raňajky takzvaný Chia puding. Príprava je jednoduchá.. Chia semiačka stačí zaliať akýmkoľvek rastlinným mliekom, prípadne vodou. Pridať ovocie podľa nálady, kľudne aj kokosové „chipsy“, kakaový púder alebo čokoľvek. S avokádom sa dá spraviť aj slaná verzia Chia pudingu. Každý deň to môže byť iné a vždy chutné a hlavne zdravé.
Vitamin B12 sa v rastlinnom mlieku NENACHADZA, umelo sa pridava do tych kupovanych ale nepokryva potrebnu dennu davku takze B12 je jedina vec ktoru si vegani doplnaju umelo – tabletkami. Ja osobne ako veganka a sportovkyna jem ovela viac surovej zeleniny, ovocia a semien, orechov ako je vo vzorovom jedalnicku a ovela menej soje (tofu, tempeh a sojove mlieko v jeden den?) Pridala by som skor ine lusteniny namiesto soje, jeden chlebik s hummusom je malo.
Inac krvne testy mam vynikajuce…len ako pisem semiacka a surova zelenina je dolezita koli spominanemu vapniku, zelezu a bielkovinam