Sushi a chudnutie – prečo Japonci nepriberajú?
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Japonský národ je fascinujúci hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem iného je to jedna z takzvaných civilizovaných krajín, ktorú netrápi nadváha a obezita u väčšiny obyvateľstva.
Áno, Japonci sú všeobecne známi pre svoju veľmi štíhlu postavu, mladistvý vzhľad a dlhý život, často presahujúci aj 100 rokov. Západné civilizácie sa snažia odhaliť ich „tajomstvo“. Žiadny zázrak za tým nehľadajme. Japonci vyzerajú tak, ako vyzerajú preto, že žijú omnoho zdravšie ako my.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Japonská životospráva je veľmi disciplinovaná
Bohužiaľ je našim neblahým zvykom hľadať zázračné riešenia našich problémov v niečom ľahkom. Namiesto toho, aby sme sa inšpirovali životným štýlom Japoncov, zamerali sme sa na jediné – na japonské jedlo. Veľmi často tak môžeme naraziť na pozitívne články týkajúce sa tradičného japonského pokrmu sushi – ako keby ho šlo zaradiť medzi diéty na chudnutie. Tak jednoduché to však naozaj nie je a jednoznačná skratka neexistuje.
Sushi – skvelé diétne jedlo, ale zároveň aj kalorická bomba
Tradičný japonský pokrm sushi je veľmi bohatý na vitamíny A, B12, C a vitamín D, minerály, bielkoviny a omega-3 kyseliny. Všetky tieto látky sú pre zdravý organizmus nevyhnutné – posilňujú imunitu, chránia pred chorobami, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporujú cievy.
Ryžový ocot, ktorá sa pridáva do ryže, podporuje trávenie. Morské riasy, ktoré sú často súčasťou sushi, obsahujú tiež vitamíny, horčík, vápnik, jód a železo, pričom očisťujú organizmus od škodlivín. Zdravotných výhod vyplývajúcich z konzumácie sushi by sme mohli vymenovať viacero. Nás však zaujíma, či je sushi dobré na chudnutie alebo nie.
Sushi a chudnutie
Na prvý pohľad sushi vyzerá zdravo a neškodne. Obsahuje vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré zdraviu jednoznačne prospievajú. To samozrejme platí. Významnú rolu však hrá výber konkrétneho typu sushi a taktiež jeho množstvo.
Napríklad sashimi (surové ryby bez ryže) sú z pohľadu kalórii vynikajúcou voľbou. Kalórie narastajú s tučnejšími rybami ako sú makrely či sardinky. Ty sú však skvelým zdrojom bielkovín.
Hlavnou výhodou sushi je čerstvosť, obsah zeleniny a morských plodov. Problematické, ak sa bavíme o sushi v rámci redukčného jedálnička, je veľké množstvo ryže. Biela ryža obsahuje tzv. biele kalórie a čím viac ich zjeme, tým menej je možné sushi považovať za diétne jedlo. Odporúča sa skôr hnedá ryža, ktorá je o niečo zdravšia alebo tiež quinoa.
Pri sushi platí, že stačí zjesť 8 – 10 kúskov, ak nechceme po sushi priberať. Vyhnúť by sme sa tiež mali vyprážaným variantom (California maki alebo uramaki, ktoré obsahujú tučný syr či majonézu).
5 dôvodov, prečo Japonci nepriberajú a nestarnú
Hľadať jediný dôvod, prečo Japonci pôsobia neustále mlado a zdravo, je holý nezmysel. Japonci proste žijú inak – lepšie, disciplinovanejšie a teda zdravšie ako my, Európania.
- Varenie inak – Japonci veľa varia na pare, restujú na grile, varia pomaly a dlho alebo fermentujú. Menej už vyprážajú na oleji.
- Všade samá zelenina – takmer žiadne japonské jedlo sa nezaobíde bez ryže, rýb a veľkého množstva zeleniny.
- Čaj nielen o piatej – Japonci milujú špeciálny zelený čaj Matcha – pijú ho viackrát do dňa.
- Na prvom mieste je čerstvosť – jedlo je vždy pripravované z čerstvých sezónnych surovín.
- Pohyb ako denná rutina – Japonci sa neustále hýbu. Auto je tu považované za luxus, preto jazdia na bicykli, chodia pešo, neustále dobiehajú na MHD.
Pripravte si sushi doma – ako na to?
Kedysi bolo sushi považované za luxusný pokrm dostupný iba v drahých reštauráciách. To je našťastie minulosťou a sushi je stále cenovo dostupnejšie. Stačí navštíviť obľúbenú čínsku, vietnamskú alebo japonskú reštauráciu, kde vám sushi pripravia z kvalitných a čerstvých surovín.
Sushi si môžete dokonca pripraviť sami doma. Nie je to nič ťažké, vyžaduje si to iba kvalitné suroviny a šikovné ruky. Ako sa hovorí, cvičenie robí majstrov.
Pozrite sa na video recept a naučte sa pripraviť chutné sushi doma: