Špaldové palacinky (recept)
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Keď vás prepadnú hriešne chúťky, nemusíte viac odolávať. A už vôbec nie v prípade, keď si po určitej dobe odriekania zaslúžite sladkú odmenu. Dnes vám odporúčame najbližší cheat day stráviť pri sporáku a panvici s týmto zdravým receptom.
Špaldové palacinky s tvarohom
Pripravíme si:
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
- 150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 3 dl mlieka
- 1 ks vajce
- 3 pl citrónovej šťavy
- 250 g jemného tvarohu
- 2 pl medu
- štipka kypriaceho prášku
- panenský kokosový olej
- ovocie podľa chuti (banány, jahody, čučoriedky…)
Postup prípravy
I. V mlieku si dôkladne rozmiešame vajíčko. Vlejeme 1 pl čerstvej šťavy z citróna a postupne pridávame múku, kypriaci prášok. Pokiaľ máte radi sladké, tak sa pozrite na vhodné náhrady cukru a použite jednu z nich. Rozmixujeme a môžeme (no nemusíme 🙂 ) nechať 30 min odstáť.
II. Na plnku si zatiaľ pripravíme do menšej misky tvaroh, ktorý zmiešame so zvyšnými dvoma lyžicami citrónu a medu. Ak vám neprekáža konzumácia surového vajíčka, pridajte jedno aj do tvarohovej plnky.
III. Na panvici si necháme nahriať kokosový olej a palacinky dozlatista upečieme. Hotové naplníme tvarohom a servírujeme s čerstvým ovocím. Dobrú chuť!
Prečo jesť špaldové palacinky s tvarohom?
Mlsný jazýček si pýta poriadnu dávku nutely, naše telo však extra dávku bielkovín. Tento recept na špaldové palacinky je skvelý spôsob ako spojiť príjemné s užitočným. To znamená ukojiť túžbu po sladkom, no zároveň „nakŕmiť svalstvo“.
Pozor však na druh tvarohu, po ktorom siahnete. Tomu jemnému, ktorý vrelo odporúčame v recepte, na 100 g totiž pripadá až 12,2 bielkovín a len 0,2 g tuku. Naopak, tučnému tvarohu prischne v rovnakej dávke 11,5 g bielkovín a až 12,24 g tuku, čo je viac než 6-násobok!
Do plnky taktiež odporúčame pridať aj jedno čerstvé vajíčko navyše. Krásne tvaroh spojí, plnku zvláčni, sfarbí do krémova a hlavne obohatí recept o extra dávku proteínov, čo ocenia najmä tí, ktorí budujú svalovú hmotu.
Obyčajné verzus špaldové palacinky
Mnohí považujú špaldovú múku za ďalší výstrelok sveta zdravej výživy. Miasť vás to však nemusí. Stačí vedieť, že pečivo z tej bielej by sa vám na tanieri malo ocitnúť len zriedkavo, najlepšie vôbec.
V minulosti sa však tvrdil presný opak. Aj preto naše staré mamy len nechápavo krútia hlavami. Nutričné zloženie však nepustí. Špaldová múka je jednoznačne ďaleko pred svojou bledou kolegyňou.
Prečo práve špalda?
Špalda, ako sa špaldová múka ľudovo nazýva, vzniká mletím z prastarého druhu nešľachtenej pšenice. Jej zrnko obsahuje tri základné časti:
- jadro
- klíčok
- otruby
Toto delenie nie je ničím špeciálne, pretože rovnaké zloženie majú všetky zrná. Rozdiel nastáva v procese mletia zŕn na múku.
V prípade bielej múky sa pri tomto procese finálny produkt ochudobní o veľkú časť vitamínov, minerálnych látok a o vlákninu ani nehovoriac. Celozrnná múka na rozdiel od klasickej, počas spracovania nestratí na svojej prvotnej nutričnej kvalite.
Najmä otruby obsahujú zdraviu prospešné minerály ako magnézium, zinok, železo a vyššie spomínanú vlákninu, ktorá pomáha najmä pri finálnej etape tráviacich procesov. Tým, že spracovanie a vstrebávanie všetkých potrebných látok trvá dlhšie, tak pocit sýtosti takisto.
Klíčok na druhej strane tvorí životodarnú časť a obsahuje B, A, C, D, E vitamín a tráviace enzýmy. Špaldová múka dokonca obsahuje oveľa menej lepku ako pšeničná, preto ju môžu vyskúšať aj ľudia trpiaci celiakiou s vyššou toleranciou lepku pri bezlepkovej diéte a strave.
Pár slov na záver
Celozrnná múka je stále na výslní. Nečudo, vďaka bohatému obsahu zdraviu prospešných látok si zaslúži prvotné miesto v kuchyni každého, kto sa zaujíma o zdravú výživu.
Špaldová múka je chuťovo výraznejšia a oproti pšeničnej múke o niečo hustejšia. Pripraviť sa však z nej dá úplne všetko. Napríklad aj takéto skvelé palacinky zo špaldovej múky s tvarohom. Nezabúdajte však aj na čerstvé ovocie. Skúste taktiež špaldové palacinky s jablkami či lesným ovocím.