Prečo je quinoa superpotravina a 5 receptov z quinoy
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Počuli ste už o plodine quinoa? U nás je označovaná aj ako mrlík čílsky. Táto potravina sa svojej popularite teší už niekoľko rokov, aj napriek tomu je stále považovaná za jednu z najlepších superpotravín na svete. Čo vlastne quinoa je a aké jedlá si z nej môžete pripraviť sa dozviete v našom článku.
- Čo je to quinoa?
- Prečo je quinoa považovaná za superpotravinu?
- Účinky quinoy na naše zdravie
- Príprava quinoy a recepty z nej
Čo je to quinoa?
Quinoa je pseudoobilnina, teda rastlina, ktorá nepatrí do obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Pochádza z Južnej Ameriky. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá dorastá do výšky jedného až dvoch metrov. Keď kvitne, zbierajú sa semená, ktoré sa následne spracúvajú. Niekedy sa z nej konzumujú aj čerstvé listy, ktoré sa pridávajú do šalátov. Viac sa však používa vo forme vyzretých semien. Quinoa k nám prenikla postupne a najskôr sa objavovala ako príloha k jedlám.
Prečo je quinoa považovaná za superpotravinu?
Quinoa je jedna z mála rastlinných potravín, ktorá obsahuje kompletný zdroj bielkovín. Ako jedna z mála plodín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Ide o aminokyseliny, ktoré naše telá nemôžu produkovať a preto ich treba prijímať v potrave. Okrem toho je kvalitným zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B a E, a z minerálnych látok obsahuje zinok, železo, horčík, draslík, fosfor, vápnik a selén. Ak je zdravá a vyvážená strava smer, ktorým sa chcete uberať, nastal ten pravý čas zaradiť quinou do svojho jedálneho lístka.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Quinoa obsahuje vysoký podiel komplexných sacharidov, ktoré sa v tele rozkladajú veľmi pomaly, čo umožňuje, aby hladina cukru v krvi bola stabilnejšia. Konzumácia potravín ako quinoa, ktoré majú nízky glykemický index, je dobrá pri ochorení na cukrovku a tiež pre ľudí, ktorý bojujú s prebytočnými kilami.
Quinoa je bezlepková, preto sa často používa ako jedna z prísad pri bezlepkovej diéte.
Účinky quinoy na naše zdravie
Ak sa rozhodnete pre zaradenie quinoy do svojho jedálnička, môžete očakávať tieto pozitívne účinky na telo:
- Detoxikuje telo od škodlivín
- Má protizápalové účinky a tiež dokáže zmierniť prejavy zápalových procesov v organizme
- Podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo a pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva
- Znižuje cholesterol
- Pozitívne vplýva na srdcovo-cievnu sústavu
- Podporuje tvorbu svalovej hmoty
- Dokáže znižovať vysoký krvný tlak
- Vďaka vysokému podielu horčíka upokojuje podráždený nervový systém
- Podporuje tvorbu kostného tkaniva
- Vysoký obsah železa chráni červené krvinky a podporuje tvorbu hemoglobínu
- Pomáha predchádzať osteoporóze (vďaka obsahu mangánu)
Príprava quinoy a recepty z nej
Quinou stačí variť vo vode alebo zeleninovom vývare v pomere 1:2 približne 15-20 minút. Pred prípravou ju však ešte niekoľkokrát prepláchnite v čistej horúcej alebo vriacej vode.
Quinoa sa najčastejšie používa ako náhrada klasickej ryže. Výborne sa hodí ako príloha k mäsu a zelenine. Môžeme ju variť na sladko, na slano, je vhodná do omáčok, polievok a šalátov.
Zdravé kroketky z quinoy
Ingrediencie:
- 1 hrnček quinoy
- 2 hrnčeky vody
- 1 stredne veľký sladký zemiak
- 80 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 1 čl rozmarínu
- ½ čl morskej soli
Postup:
Najskôr si pripravíte quinou. Quinou premyte v horúcej alebo vriacej vode. Dajte do hrnca a zalejte 2 šálkami čistej vody, osoľte a nechajte zovrieť. Quinou varte za občasného premiešania do mäkka, cca 12 minút. Sladký zemiak uvarte do mäkka na pare alebo ho upečte a následne ho nechajte vychladnúť, očistite a roztlačte vidličkou na pyré. Pyré zmiešajte s uvarenou quinoou, nastrúhaným syrom a rozmarínom. Na plech si dajte papier na pečenie a postupne ukladajte kroketky vytvorené z cesta. Pečte približne 40 minút na 190 stupňoch do zlatista.
Zapečená quinoa s brokolicou a syrom
Ingrediencie:
- 1 hrnček quinoy
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1 brokolica (môžete pridať aj karfiol)
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka mlieka
- 150-200 g strúhaného syru (napr. parmezán)
- Soľ, čierne korenie, cesnak
Postup:
Quinou prepláchnite, aby stratila svoju horkosť. Uvarte vo vývare (cca 15 minút), následne ju nechajte 10 minút odpočívať aby nasiakla vývar do seba. V druhom hrnci si uvarte brokolicu (najlepšie na pare). Keď je quinoa aj brokolica uvarená, nachystajte si zapekaciu misku a nasypte do nej quinou. Brokolicu nakrájajte na malé kúsky a pridajte ku quinoe. Vajíčka rozšľahajte s mliekom a asi 1/3 nachystaného syra, málinko osoľte a okoreňte. Môžete pridaj aj pretlačený cesnak. Túto zmes vlejte na quinou s brokolicou a všetko premiešajte. Vrh posypte zvyšným syrom a dajte piecť na 200 °C na cca 20 minút. Pred dopečením zvoľte program gril, aby sa syr pekne zapiekol do zlatova.
Quinoa s tuniakom a fazuľou
Ingrediencie:
- 1 hrnček quinoy
- 1 plechovka červenej fazule
- 1 plechovka kukurice
- 1 tuniak vo vlastnej šťave
- 1 lyžica olivového oleja
- Červená cibuľka
- Soľ a čierne korenie
Postup:
Quinou prepláchnite a uvarte podľa návodu vyššie a nechajte odstáť pod pokrievkou. Fazuľu zmiešajte s kukuricou a nadrobno nakrájanou červenou cibuľkou. Pridajte na kúsky nakrájaného tuniaka a zakvapkajte olivovým olejom. Zmes zmiešajte s hotovou quinoou a dochuťte podľa potreby. Pokrm môžete podávať za studena aj za tepla.
Placky z quinoy s cuketou
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka quinoy
- 1 hrnček vody
- 1 menšia cuketa
- 1 malá cibuľa
- ¼ hrnčeka hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ, čierne korenie
- Olivový olej
Postup:
Quinou si uvarte podľa návodu vyššie a nechajte vychladnúť. Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a tiež nechajte vychladnúť. Do väčšej misy si nastrúhajte cuketu nahrubo. Postupne pridajte všetky ostatné ingrediencie (možno bude treba pridať viac múky, aby cesto dobre držalo pohromade) a celú zmes riadne premiešajte. Na panvici si rozohrejte olivový olej , na ktorom postupne osmažte všetky placky.
Sladký nákyp z quinoy
Ingrediencie:
- 250 g quinoy
- 500 ml rastlinného mlieka
- 100 g rastlinného margarínu
- 3 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- Škorica a krupicový cukor podľa chuti
- ovocie (kompót)
Postup:
Quinou prepláchnite a dajte variť spolu s cukrom, škoricou a mliekom. Nechajte ju mierne rozvariť na kašu (ak bude potreba pridajte vodu). Po uvarení a vychladnutí, kašu zmiešajte s 3 žĺtkami, vanilkovým cukrom a margarínom. Na záver primiešajte sneh z bielkov. Zapekaciu misu si vymažte, môžete aj vysypať kokosom a dajte prvú vrstvu quinoy. Na ňu poukladajte ovocie z kompótu a dáme zvyšnú quinou. Následne dáme zapiecť na 30-40 minút do vyhriatej rúry na 180-200°C. Pred podávaním môžete posypať cukrom, prípadne preliať šťavou z kompótu.
Ako pripravujete quinou vy? Podeľte sa s nami o vaše recepty v komentároch.