Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Vitamín C, nazývaný aj kyselina askorbová, patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Je dôležitým antioxidantom, zúčastňuje sa na tvorbe kolagénu a ďalších metabolických pochodoch organizmu. Keďže človek nie je schopný vytvárať si ho sám, musí vitamín C prijímať vo forme potravy alebo výživových doplnkov. Niektoré potraviny ho však obsahujú v oveľa väčšom množstve než ostatné. Pozrime sa teda, ktoré sú to.
Prečo je vitamín C taký dôležitý
Vitamín C má v našom organizme veľa významných funkcií. Patrí medzi známe antioxidanty, pomáha regenerovať vitamín E, chráni organizmus pred účinkami ťažkých kovov, je nevyhnutný pre rast a obnovu buniek a tkanív v celom tele.
Pri jeho nedostatku dochádza v tele k viacerým nežiaducim zmenám. Objavia sa problémy s pokožkou, ako napríklad akné, ale i ďasnami, zvýšená krvácavosť a náchylnosť k tvorbe modrín, opuchy kĺbov, vypadávanie vlasov, znížená obranyschopnosť organizmu a celková únava.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Aká je odporúčaná denná dávka vitamínu C?
Fyziologická potreba vitamínu C sa mení v závislosti od veku. Priemerná denná potreba sa pohybuje v rozmedzí 40 – 50 mg v dojčenskom veku a 80 – 100 mg / denne v adolescencii, resp. dospelosti.
Potreba vitamínu C sa zvyšuje pri zápalových ochoreniach, v rekonvalescencii, pri hojení rán, anémii, ale aj u detí v dojčenskom veku, či pri aktívnom a pasívnom fajčení. Fajčenie zvyšuje požiadavky na vitamín C až o 60 – 100 %!
Okrem toho si naše telo zásoby vitamínu C vytvoriť nedokáže a jeho prebytočné množstvo vylučuje močom. Preto je pravidelný prísun vitamínu C pre naše telo veľmi dôležitý.
1. Šípky patria k topke
Koncentrácia kyseliny askorbovej v týchto červených plodoch je vysoká. V 100 g šípok nájdeme až 1 250 mg vitamínu C, čo predstavuje takmer 10-násobok obsahu vitamínu C v citrónoch. Takže šup–šup, ak vás zmáha chrípka či prechladnutie, šípkový čaj vám urobí dobrú službu.
2. Paprika vás prekvapí
Myslíte si, že prvenstvo v obsahu vitamínu C patrí citrónom? Sú predsa kyslé ako máločo, no nie? Pravda je však úplne inde. K najbohatším zdrojom totiž patrí paprika.
Spomedzi rozličných druhov paprík vynikajú zelené chilli papričky, ktoré na 100 gramov obsahujú až 244 mg vitamínu C. Červená paprika sa môže na rozdiel od nich „pochváliť“ len 190 mg vitamínu C na 100 g. Okrem toho obsahuje paprika aj vitamíny K a E, ako aj vitamíny zo skupiny B – tiamín, pyridoxín, riboflavín a niacín. Navyše je zdrojom karotenoidov, draslíka, mangánu, vlákniny a kyseliny listovej.
3. Chutné čierne ríbezle
O tom, že sú čierne ríbezle veľmi zdravé a prospešné pre náš organizmus, ste už určite počuli. V čom však spočíva ich tajomstvo? Jedným z mnohých benefitov, ktoré nám tieto záhradné plody prinášajú, je vysoký obsah vitamínu C. Dosahuje hodnoty až 200 mg na 100 g.
Týmto sa však výpočet ich skvelých vlastností nekončí. Čierne ríbezle obsahujú tiež železo, vápnik, horčík, zinok a fosfor. Ich konzumáciou podporíte obranyschopnosť vášho organizmu, vyliečite nepríjemný kašeľ a zmiernite príznaky u ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou.
4. Exotická papája taktiež obsahuje vitamín C
Máte radi exotické ovocie? Pochutnajte si na papáji. Okrem toho, že pošteklíte svoje chuťové poháriky, urobíte aj niečo pre svoje zdravie. Papája totiž obsahuje až 168 mg vitamínu C na 100 g ovocia. Okrem toho pôsobí zásadotvorne, čím bojuje proti nežiaducemu prekysleniu organizmu. Jej silné enzýmy podporujú činnosť pankreasu a napomáhajú tráveniu.
5. Kiwi – zelený plod v hnedom kabátiku
Kiwi sa medzi potravinami s vysokým obsahom vitamínu C takisto umiestnilo pomerne vysoko. Až 118 mg vitamínu C, ktoré sa prirodzene vyskytujú v 100 g, je viazaných na izotiokyanáty a antokyány. Semienka kiwi sú bohaté na obsah kyseliny fenolovej a spolu s kyselinou askorbovou napomáhajú k odstráneniu následkov radiácie a zničeniu vírusov v organizme.
6. Chutná brokolica
Brokolica nie je len veľmi chutná, ale aj veľmi zdravá zelenina. 100 g brokolice obsahuje až 113 mg vitamínu C, takže ak táto zelenina patrí k vašim obľúbeným jedlám, neváhajte si ju dopriať tak často, ako chcete. Trápi vás nedostatok železa? Konzumáciou brokolice si zaistíte aj jeho optimálny prísun, keďže sa vďaka vitamínu C účinne vstrebe vo vašom tele.
7. Ružičkový kel – ružičky pre zdravie
Hoci má ružičkový kel špecifickú sladkastú chuť, ktorou si nezíska každého, jesť by sme ho mali už len kvôli vysokému obsahu vitamínu C. Ten predstavuje približne 100 mg na 100 g. Bez problémov prečká zimu a neublížia mu ani mínusové teploty.
8. Čoraz populárnejší rakytník
Rakytník rešetliakový pochádza z Východnej Ázie a v tradičnej medicíne sa používa už stáročia. Oranžovožlté bobuľky majú jedinečné zloženie 10 rôznych vitamínov, 18 aminokyselín, 24 minerálov a stopových prvkov. Najvýznamnejším je vitamín C, ktorého obsah kolíše až nad 1000 mg/100 g. Jediná bobuľka rakytníka dokáže pokryť dennú odporúčanú dávku tohto vitamínu u dospelého človeka.
Ďalšie cenné zložky, ktoré rakytník obsahuje, sú vitamín A, skupina vitamínov B, vitamín E (v množstve 100 – 150 mg/100 g), vitamín P a ďalšie. Plody tejto všestranne využiteľnej rastliny obsahujú tiež pektíny, organické kyseliny, cukry a triesloviny, ale tiež éterické oleje a vzácne silice.
Čo dodať na záver?
Najlepším zdrojom vitamínu C u zdravých ľudí je, samozrejme, zelenina a ovocie. Ak teda dávate prednosť prirodzeným zdrojom vitamínu C pred výživovými doplnkami, tak určite vyskúšajte niektoré zo spomínaného ovocia alebo zeleniny. Do pozornosti dávame aj našu kategóriu superpotraviny.