Toto sú najzdravšie ryby, ktoré si môžete dopriať
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Rybie mäso je vo všeobecnosti považované za veľmi zdravé. Pre svoje skvelé zloženie sa odporúča zaradiť do jedálnička minimálne 2-krát do týždňa. Ale ktoré ryby sú tie najzdravšie? Aké druhy by ste mali určite konzumovať a prečo? Pozrite sa s nami na tie najzdravšie ryby.
Zloženie rýb, ktoré prináša zdravotné benefity
Pokiaľ nepatríte ku konzumentom rýb, určite by ste to mali ešte prehodnotiť. Rybie mäso je totiž z pohľadu zloženia veľmi zaujímave. Niektorí ho dokonca označujú za najzdravšie mäso vôbec. Prečo?
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Je to pre vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov (omega-3 mastných kyselín) a prítomnosti širokého spektra vitamínov i minerálov. Opomenúť by sme nemali selén, jód, železo, vápnik, horčík, vitamín B2 a D. Na druhej strane je mäso rýb nízkokalorické, čiže vhodné aj pri diéte.
Najzdravšie ryby prinesú tieto skvelé účinky:
- znižujú hladinu cholesterolu
- napomáhajú znížiť krvný tlak
- znižujú riziko srdcového infarktu a cievnej mozgovej príhody
- zlepšujú náladu a znižujú riziko depresie a Alzheimerovej choroby
- zvyšujú kvalitu spánku
- sú zdrojom jódu a ten je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy
- obsahujú omega 3 mastné kyseliny
Dôležitá je správna príprava rýb
Pokiaľ chceme z rybieho mäsa vyťažiť čo najviac výživných látok, určite by sme sa mali pri príprave uberať zdravšou cestou. Skvelý spôsob je grilovanie, varenie na pare a pečenie v rúre. Nepoužívajte prebytočné množstvá oleja, soli či iných koreninových zmesí. Pri príprave používajte radšej olivový olej alebo maslo. Pokiaľ je možné, konzumujte čerstvé nemrazené ryby.
Aké druhy rýb možno považovať za najzdravšie ryby?
Všetky ryby sú zdravé. Existujú však druhy vynikajúce svojim zložením natoľko, že ich možno označovať za najzdravšie ryby. Ich konzumácia sa odporúča aspoň dvakrát týždenne.
Ďalším kritériom, podľa ktorého by sme mohli rozdeliť ryby na najzdravšie ryby a tie „menej zdravé“ je množstvo ortuti. Áno, ortuť sa v stopových množstvách v rybách bohužiaľ nachádza. Množstvo však závisí od druhu ryby. Väčšie a staršie ryby sú rizikovejšie na obsah ortuti. Pozor by si na častú konzumáciu týchto rýb mali dať najmä tehotné ženy.
Losos
Gurmáni a milovníci rýb v jednom určite nedajú dopustiť na lososa, ktorý radíme medzi superpotraviny. Lahodné, jemné a súčasne šťavnaté mäsko však mnohí konzumujú aj bez toho, aby vedeli, že patrí medzi najzdravšie ryby. Skutočná lahôdka a jednotka menu vychýrených reštaurácii ponúka viac, než len skvelú chuť. Losos totiž obsahuje kombináciu esenciálnych aminokyselín.
Práve tie si naše telo vytvoriť nedokáže a musí ich prijať v potrave. Sú dôležité pre správne fungovanie enzýmov, imunitného systému i celkové zdravie kože a svalov. Rovnako obsahuje aj vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, vitamínu D a celého spektra vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre zmiernenie zápalu a opravu DNA.
Pstruh
Vyskytuje sa pstruh na vašom stole najčastejšie? Ani sa nečudujeme. Pstruh je cenovo dostupná ryba s dostatočne kvalitným mäsom. Preto ak vymenúvame najzdravšie ryby, na pstruha určite nesmieme zabudnúť. Už 100 gramovou porciou tejto ryby si dokážete doplniť polovicu dennej potreby bielkovín.
Vďaka vysokému obsahu fosforu zlepšuje vstrebávanie vápnika a teda zlepšuje pevnosť kostí a zubov. Obsahuje tiež zdraviu prospešný minerál – selén. Ten má detoxikačný účinok a znižuje riziko vzniku rakoviny. Neváhajte a pstruha jednoznačne do jedálnička zaraďte.
Sumec
Rovnako ako vyššie uvedené ryby je aj sumec skvelým zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre kardiovaskulárne zdravie. Znižujú tvorbu zrazenín a zlepšujú pružnosť ciev. A práve preto sú ryby skvelou prevenciou vzniku infarktu i cievnej mozgovej príhody.
Do jedálnička by ho mali zaradiť tehotné ženy, nakoľko sa preukázal súvis konzumácie tohto rybieho mäsa s podporou vývinu zraku a nervového systému. Pre obsah bielkovín a minerálov sa odporúča konzumovať športovcom, pretože ich nároky na výživnú a na bielkoviny bohatú stravu sú vysoké.
Najzdravšie ryby môžu byť aj iné …
Máte radi ryby? Skvelé, určite ich jedzte aj naďalej. Ryby sú skutočne pokladom prírody a potravinou, ktorá by mala byť pevnou súčasťou jedálnička zdravo sa stravujúceho človeka. Chutné a výživné mäso prináša pozitívne účinky na zdravie, ktoré je škoda nevyužiť.