Jedlo z brokolice? 4 chutné recepty s brokolicou
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Hľadáte chutné a predovšetkým zdravé recepty s brokolicou? Každé jedlo z brokolice, pripravené správnym spôsobom, predstavuje jedlo vhodné aj do diéty. Prinášame 4 recepty s brokolicou, ktoré by ste mali rozhodne vyskúšať – začnime našim najobľúbenejším.
Zapečená brokolica recept
Áno, toto je naše najobľúbenejšie jedlo z brokolice. Pripravte si ho s nami! Zapečená brokolica nie je náročná na prípravu, po práci môže predstavovať rýchlu a zdravú večeru.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Na prípravu zapečenej brokolica budeme potrebovať
- 1 stredne veľkú brokolicu
- 1,5 staršieho rožku, nakrájaného na malé kocky
- 0,75 dl mlieka
- 2 surové vajcia
- 2 – 3 stredne veľké uvarené zemiaky nakrájané na kocky
- 1 klobásu alebo špekáčik nakrájaný na kocky (údeninu možno vynechať)
- 4 plátky údenej slaniny nakrájanej na kocky
- 150 ml kyslej smotany
- 50 g syru čedar nastrúhaného na jemno
- lístky tymiánu z 2 vetvičiek
- hrsť nasekaných byliniek (zádušník, medvedí cesnak alebo pažítka)
- soľ
- korenie
- tuk na vymastenie zapekacej misky
- strúhanku alebo hrubú múku na vysypanie zapekacej misky
- zapekaciu misku s priemerom 20 cm
Príprava – zapečená brokolica
Umytú brokolicu vložíme do vriacej osolenej vody a necháme povariť 5 – 8 minút. Potom ju premiestnime do sitka a prepláchneme ľadovou vodou a necháme odkvapkať a mierne vychladnúť.
Kým sa nám brokolica uvarí, nakrájame si rožky. Vložíme ich do misky a zalejeme 0,75 dl mlieka. Premiešame, aby kocky rovnomerne nasali mlieko. Necháme stáť minimálne 10 minút.
Teraz si nakrájame zemiaky a údeninu so slaninou na menšie kocky. Zapekaciu misku vymažeme tukom a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.
V miske rozšľaháme obe vajíčka spoločne s kyslou smotanou. Zálievku osolíme a okoreníme podľa chuti každého. Prisypeme nastrúhaný syr a lístky z 2 vetvičiek tymianu. Všetko dôkladne premiešame.
Teraz si zapneme rúru na 180 ° C, horný aj dolný ohrev. Brokolicu nakrájame na ružičky. Z hlúbu zrežeme tuhú šupku a mäkký stred tiež nasekáme na kocky.
Navlhčené rožky v miske premiešame, pridáme k nim nakrájanú údeninu sa slaninou, zemiaky a brokolicu. Všetko zasypeme hrsťou nasekaných byliniek.
Premiešame a zmesou naplníme pripravenou zapekaciu misku. Na záver na povrch rovnomerne prelejeme pripravenou zálievkou zo smotany, vajec, syra a tymianu. Misku vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 45 minút.
Kuracie prsia s brokolicou recept
Ďalšie zaujímavé jedlo z brokolice, ktoré si môžete pripraviť na obed aj večeru.
Pripravte si
- 4 ks vykostených kuracích pŕs
- 1/3 hrnčeka jemnej strúhanky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 500 g brokolice
- 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 hrnčeka netučného kuracieho vývaru
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička masla
- 2 lyžice kapary
- mleté čierne korenie
- soľ
- 1 citrón
Ako si toto jedlo z brokolice pripraviť?
Pikantné kuracie rezne s brokolicou sú jemné a delikátne a hotové za pár minút. Ich príprava je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj veľmi neskúsený kuchár. Vo veľkej panvici zohrejeme olej na strednú teplotu. Medzitým si v miske zmiešame jemnú strúhanku s mletým korením a trochou nasekaného petržlenu. Môžeme pridať aj trochu soli.
V tejto zmesi obalíme porcie kurčaťa, ktoré sme predtým ľahko rozklepal. Na horúcom oleji potom rezne pražíme asi tak 3 minúty po každej strane dozlatista. Ak sú hotové, vyberieme ich z panvice a uchováme v teple. Do panvice prilejeme víno, vývar, citrónovú šťavu a pridáme maslo. Dôkladne od dna premiešame a pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky. Dusíme ju asi 3 minúty, aby brokolica trochu zmäkla.
Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať a kapary a všetko dôkladne premiešame a odstavíme z platne. Na tanier servírujeme kurací rezeň, porciu podusenej brokolice a ozdobíme plátkom citróna a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Brokolicová polievka so smotanou recept
Ak sme ako prvé predstavili naše najobľúbenejšie jedlo z brokolice, tak brokolicová polievka nasleduje hneď v závese na 2. mieste obľúbenosti.
Na brokolicovú polievku potrebujeme
- 1 l vývaru (zeleninový alebo kurací)
- 1 lyžica masla
- ½ kg brokolica (už bez hlúbu)
- 3 stredné zemiaky
- soľ
- 200 ml smotany
- mleté čierne korenie
- 1 menšia cibuľa
Ako sa brokolicová polievka so smotanou pripravuje?
Brokolicová polievka so smotanou je polievka pre skutočných labužníkov. Lahodná a krémová, a môžeme k nej podávať chlebové krutóny.
Brokolicu povaríme v pare asi 7 minút. V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľku do sklovita. Pridáme vývar a olúpané, na kocky nakrájané zemiaky. Vývar privedieme k varu a zemiaky povaríme asi 10 až 15 minút.
Potom do polievky pridáme brokolicu a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré. Nakoniec prilejeme smotanu a podľa chuti okoreníme čiernym korením a osolíme. Ešte povaríme 2 minúty a polievka je hotová.
Zapečená ryža s hlivou a brokolicou recept
V sychravom období vám možno zachutí nejaké zapečené jedlo. Neboli sme na hubách a tak sme použili už osvedčenú hlivu ustricovú. K tomu brokolica, cibuľa, olej, ryža a trochu korenia. Ak chcete vyskúšať, pridávame recept pre vašu inšpiráciu.
Ingrediencie
- 250 g ryža basmati alebo hnedá ryža (800 g po uvarení)
- 300 g očistená hliva ustricová
- 40 g panenského olivového oleja
- 100 g cibule
- 350 g brokolice (napariť!)
- kúsok strúhaného muškátového orieška
- ½ lyžičky mletej rasce na huby
- 1,5-2 lyžičky sójovej omáčky „Tamari“
- morská soľ
Obloha
- šalát alebo akákoľvek zelená zelenina
- reďkovky
Ako sa pripravuje zapečená brokolica s ryžou a hlivou
Začneme hlivou ustricovou. Umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na drobné kúsky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame na jemno. Na olivovom oleji speníme cibuľku a potom na nej podusíme hlivu. Skoro nepodlievame, hliva pustí vodu a pomaly sa bude dusiť. Podlievame jedine veľmi mierne, ak máme pocit, že by sa pripálila skôr než sa z nej vydusí nejakej voda. Je dobré ju zo začiatku miešať. Pridáme soľ a mletú rascu, ktorou hlivu dochutíme.
Brokolicu rozoberieme na ružičky, umyjeme, zľahka posolíme a dáme napariť. Naparíme do mäkka, zapekanie potom bude len veľmi krátke. Ryžu preberieme, premyjeme a uvaríme tak ako sme zvyknutí. Moc ju nesolíme – slané budú ostatné suroviny.
Keď je všetko uvarené, zmiešame ryžu s podusenou hlivou na cibuľke a vrstvíme do zapekacej misky na striedačku s brokolicou. Vždy vrstvu zľahka okoreníme strúhaným muškátovým orieškom a pokvapkáme sójovou omáčkou. S uvedeným množstvom nám vyšli cca 3 vrstvy. Prvá ryža s hlivou, potom brokolica a hore zvyšok ryža s hlivou. Vo väčšom množstve môžete vrstviť viac. Zmes sme inak ničím nezalievali, ani vajíčkom ani sme nepoužili syr. S hlivou by to bolo pre trávenie zaťažujúce.
Aj tak vzniklo voňavé a jemné jedlo z brokolice! Servírujeme s dostupnou čerstvou zeleninovou oblohou.