Hokkaido polievka – 5 najlepších receptov
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Existuje nespočetné množstvo receptov na jedlá z tekvice. Avšak tekvicová hokkaido polievka je niečím výnimočná. Nejde len o to, že je povzbudzujúca a má nádhernú farbu, ale je aj veľmi chutná a zdravá. Skúste si doma pripraviť niektorý z týchto piatich receptov. Uvidíte, že vám hokkaido polievka zachutí a vy sa nebudete môcť dočkať, kedy vyskúšate aj tie ostatné.
Hokkaido tekvica sa dá zjesť aj so šupou
Žiarivo oranžová okrúhla tekvica už na prvý pohľad prezrádza, že obsahuje veľké množstvo betakatorénu. Okrem neho však obsahuje aj vitamín A, draslík, horčík, železo a fosfor.
Keďže táto chutná zelenina znižuje krvný tlak a má nízky podiel kalórii, je obľúbená aj u diabetikov. Nezabudnite, že hokkaido tekvica sa konzumuje aj so šupou, preto ju v žiadnom prípade nevyhadzujte. Hokkaido polievka je ideálna na obed.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
1. Hustá výživná hokkaido polievka
Ak vám doma zvýšil od obeda zeleninový vývar a neviete kam s ním, šupnite ho sem.
Potrebovať budete:
- 1 ks hokkaido tekvice cca 700 g
- 2 menšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 750 ml zeleninového vývaru
- soľ
- čierne korenie
- kurkuma
- olivový olej
Na ozdobu a dochutenie
- 100 ml smotany na šľahanie
- tekvicové semiačka
- petržlenová vňať
Príprava polievky:
Začneme tekvicou, ktorú rozpolíme, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na mesiačiky. Petržlen a mrkvy si očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme napoly, podobne očistíme aj strúčiky cesnaku a pridáme k ostatnej zelenine. Potom zeleninu dáme do pekáča alebo na plech, osolíme, polejeme troškou olivového oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C približne 30 – 40 minút, kým zelenina nezmäkne.
Do polievkového hrnca dáme zohriať zeleninový vývar, pridáme k nemu upečenú zeleninu a všetko spolu dohladka rozmixujeme. Pridáme soľ, čierne korenie a kurkumu, dobre premiešame a ochutnáme, prípadne dochutíme tak, ako ju máme radi. Môžeme tiež pridať trošku nastrúhaného muškátového orieška a citrónovú šťavu. Hotovú polievku naberieme do misiek a ozdobíme smotanou, tekvicovými semiačkami a lístkami petržlenovej vňate. Hokkaido tekvicová polievka je v tomto pomere krásne hustá a krémová, takže nepotrebuje žiadnu múku, zápražky či škrob.
2. Pikantná hokkaido polievka s kokosovým mliekom
Potrebovať budete:
- 1 hokkaido tekvičku strednej veľkosti
- 1 menšiu cibuľku
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 ml kokosového mlieka
- chilli (podľa chuti)
- čierne korenie
- morskú/himalájsku soľ
- čerstvý alebo sušený koriander
- olivový olej
- tekvicové semienka
- 1 l zeleninového vývaru
Príprava polievky:
Na olivovom oleji si do sklovita opražíme cibuľku, pridáme na malé kocky nakrájanú tekvicu. Potom, ako tekvica zmäkne, pridáme soľ, čierne korenie, cesnak, koriander a dôkladne premiešame. Osmaženú tekvicu zalejeme domácim vývarom a varíme 10 minút.
Približne po desiatich minútach môžeme polievku rozmixovať, plameň stíšiť na minimum a za stáleho miešania pomaly priliať kokosové mlieko. Na záver dochutíme pomocou chilli a na tanieri ozdobíme tekvicovými semienkami.
3. Rýchla hokkaido polievka
Potrebovať budete:
- tekvicu Hokkaido
- cibuľu
- olej
- sladkú smotanu
- muškátový oriešok
- soľ
- tekvicové semienka
- tekvicový olej
- pečivo na krutóny
- cesnak
Príprava polievky:
Do horúceho oleja dáme usmažiť cibuľu. Zatiaľ umyjeme tekvicu, prekrojíme ju a vyberieme jadierka. Zvyšok nakrájame aj so šupou na kúsky a pridáme k cibuľke. Trochu opečieme. Po chvíľke podlejeme vodou a dusíme asi 15 – 20 minút. Ochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Uvarenú tekvicu rozmixujeme, pridáme sladkú smotanu a necháme prevrieť. Ak je polievka veľmi , pridáme vodu. Servírujeme tak, že do taniera naberieme hustú polievku, posypeme opečenými semienkami tekvice a krutónmi na cesnaku a pokvapkáme tekvicovým olejom, ktorý dodá polievke orieškovú chuť a vôňu.
4. Krémová hokkaido polievka
Potrebovať budete:
- 1 kg hokkaido tekvice
- 2 ks mrkvy
- 1 ks zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml mlieka
- kurací bujón
- morskú soľ
- mleté čierne korenie, bazalku, oregano
- olivový olej
Príprava polievky:
Tekvicu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Na olivovom oleji opražíme cibuľu, neskôr pridáme cesnak. Po chvíli pridáme nakrájanú zeleninu a chvíľu restujeme. Následne zalejeme vodou tak, aby boli suroviny ponorené.
Pridáme bujón, dochutíme soľou, korením a bylinkami. Povaríme ešte asi 25 minút. Uvarenú polievku odstavíme a dohladka rozmixujeme. Na záver pridáme mlieko a dobre premiešame.
5. Liečivá hokkaido polievka
Potrebovať budete:
- 1 menšiu cibuľu
- 1 tekvicu hokkaido
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 veľké paradajky
- 1 mrkvu
- kúsok koreňa zázvoru
- kurkumu
- štipku drvených horčicových semienok
- štipku rasce
- 2 ks nového korenia
- 1 čerstvý bobkový list
- pol hrste čerstvého tymiánu a koriandra
- 70 g čerstvého špenátu
- cca 1 l vody
- pol lyžičky ľanových a sezamových semienok
- mleté čierne korenie
- štipka sušeného chilli
- soľ
- hroznový panenský olej
Príprava polievky:
Na olivovom oleji orestujeme krátko cibuľu spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a kurkumou. Pridáme paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme a vydlabeme dužinu.
Suroviny pridávame v tomto poradí: na kocky nakrájanú tekvicu spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, kúsok očisteného zázvoru, tymián a bobkový list, mleté korenie a za hrsť čerstvého koriandra.
Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu, kým nie je všetko mäkké. Potom vyberieme z polievky koreň zázvoru a bobkový list a všetko zmixujeme. Pridáme soľ a prisypeme listy umytého špenátu, premiešame. Pred podávaním môžete posypať drvenými ľanovými a sezamovými semienkami. Dochutíme ešte olejom z hroznových jadierok.