Celiakia a strava + 3 recepty
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Celiakia už vôbec nie je nezvyčajná. Celiatikov totiž pribúda každoročne viac a viac. Trpíte ňou aj vy? Ako sa stravovať zdravo a chutne v rámci celiakie? Je to možné? My vás presvedčíme, že áno. Pozrite sa ako sa stravovať pri celiakii + pripájame 3 recepty pre celiatikov.
Čo je vlastne celiakia?
Celiakia je neznášanlivosť lepkovej bielkoviny gluténu. Tá sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži, špalde a aj ovose. Ide o genetickú predispozíciu, ktorá postihuje ľudí bez ohľadu na vek.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Po požití tejto súčasti mnohých obilnín dochádza k chronickému zápalu v čreve a k postihnutiu sliznice tenkého čreva.
Dôsledky celiakie sú však väčšie, než by sa mohlo zdať. V dôsledku chronického zápalu dochádza k poruche vstrebávania všetkých živín, ktoré sa v čreve za obvyklých okolností absorbujú. Sú to cukry, tuky, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Tie telo v konečnom dôsledku pri celiakii postráda.
Trpím aj ja celiakiou?
Diagnostika celiakie nie je jednoduchá a vyžaduje si lekárske vyšetrenie. Diagnostika celiakia je ťažká hlavne kvôli tomu, že príznaky celiakie sú rôznorodé a z človeka na človeka premenlivé.
Najčastejšie príznaky celiakie:
- hnačka
- bolesti brucha
- nadúvanie
- nevoľnosť
- nechutenstvo
- strata hmotnosti
- chudokrvnosť (anémia)
- absencia menštruácie
Pre potvrdenie alebo naopak vyvrátenie celiakie je nutné vyšetrenie krvi, v ktorej sa skúma prítomnosť protilátok. Ďalším vyšetrením je biopsia – odber tkaniva z čreva a následne histologické vyšetrenie. Cieľom biopsie je stanoviť diagnózu a určiť rozsah ochorenia.
Celiakia a strava – ako sa teda mám stravovať?
Ak vám bola celiakia diagnostikovaná, boli ste poučení o tom, že jedinou možnosťou ako bojovať s týmto ochorením je bezlepková diéta. Je potrebné obmedziť všetky potraviny obsahujúce lepok alebo jeho stopy. Na prvý pohľad sa to môže zdať náročné, no verte, dá sa to zvládnuť.
- Vyhnite sa potravinám s obsahom lepku – pozornosť určite zvýšte, ak na etikete so zložením objavíte jedno s nasledujúcich- pšenica, jačmeň, špalda, raž, kuskus, kamut, ovos, ovsené otruby, triticale. Pozor dajte na strúhanku, cereálie a aj spracované uľhohydrátové potraviny ako sú rôzne dobošky, keksíky, koláče. Zabudnúť by ste mali na všetky druhy pečiva a pre milovníkov piva máme tiež zlú správu. Pivo a sladové nápoje sú totiž vyrobené z jačmeňa alebo pšenice. Rovnako si nebuďte istí zložením marmelád, horčíc, dresingov a hotových balených korenín. Upozorňujeme tiež na spracované mäsové výrobky, do ktorých sa pridáva múka a emulgátory s prímesou lepku.
Tak vidíte, lepok je zložkou mnohých potravín. Preto pozorne čítajte zloženie výrobkov. Možno budete prekvapený, že tieto zložky nájdete aj v potravinách, v ktorých by ste ich neočakávali. Odporúčame čítať zloženie výrobkov aj pri tých produktoch, ktoré kupujete denne. Nikdy neviete, kedy sa receptúra pozmení a produkt sa náhle stane pre vás rizikový.
- Konzumujte prirodzene potraviny bez lepku– strava pri celiakii môže byť chutná. Teda za podmienky, že si zvyknete pripravovať jedlo z najrôznejších druhov potravín, ktoré sú pri tomto ochorení povolené. Prestaňte sa preto sústrediť na to všetko, čo konzumovať nemôžete a zamerajte sa na povolené suroviny. Máte predsa toľko možností. Nezabúdajte na pestrosť jedálnička a pestrosť výberu surovín. Konzumujte dostatok zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov a mäsa, ktoré sú skvelým zdrojom bielkovín.
- Tieto obilniny si smelo dajte – viacerých určite poteší, že nie všetky druhy obilnín obsahujú lepok. Patrí tu napríklad ryža, proso, pohánka, kukurica a quinoa. Zakázané druhy múky nahraďte napríklad ryžovou, kukuričnou, kokosovou alebo zemiakovou múkou.
- Ochutnajte špeciálne potraviny – doba napreduje a myslí sa aj na ľudí s celiakiou. Veď aj tých občas prepadne chuť na chlieb, či cestovinu. Našťastie v obchodoch, a nie len tých bio, je možné zakúpiť si špeciálne druhy potravín. Sú to potraviny označnené symbolom bezlepkové. Vždy si ale ešte raz pred kúpou skontrolujte, či produkt bezlepkový naozaj je. Presvedčte sa o tom, že tieto produkty sú naozaj chutné. Možno, že ani nepostrehnete rozdiel medzi bezlepkovým variantom a tým s obsahom lepku.
Preferujete varenie? Vyskúšajte tieto chutné bezlepkové recepty!
1. Bezlepková bábovka recept
Na cesto budete potrebovať:
- 270 g Jizerky
- 200 g hnedého cukru
- 4 vajcia
- 1,5 dcl vody
- 1,6 dcl oleja
- 2 kávové lyžice sódy bikarbóny
- maslo
- kokos
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy bezlepkovej bábovky
Bielky spolu so soľou vymiešajte mixérom na tuhý sneh, pridajte cukor, žĺtka, olej a vodu. Všetko premiešajte. Následne pridajte múku so sódou bikarbónou. Vymiešajte cesto. Formu vymastite maslom a posypte kokosom. Pečte na 180 stupňov asi 50 minút. Upečenú bábovku nakoniec posypte cukrom. Dobrú chuť!
2. Osviežujúci mrkvový drink (celiakia recepty)
Čo budete potrebovať?
- 2 jablká
- 1 mrkvu
- 100 gramov cukru
- pol decilitra šťavy z citróna
- 1,5 litra vody
Príprava je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny dajte do mixéra a zmixujte. Nápoj podávajte chladený.
3. Bezlepková ryžová kaša pre mlsný jazýček (celiakia recepty)
Na prípravu budete potrebovať:
- ryžu
- 2 menšie hrnčeky mlieka
- agáve sirup
- 2 polievkové lyžice bezlepkového pudingového prášku
- maslo, ovocie, kakao
Postup prípravy
Ryžu uvarte v hrnci domäkka. Nesoľte ju. Keď bude ryža mäkká, oceďte prebytočnú vodu a pridajte mlieko i pudingový prášok. Varte až kým sa mlieko neodparí a z ryže nevznikne jemná kaša. Puding dodá kaši vôňu a jemnosť. Odporúčame puding s vanilkovou príchuťou. Keď je kaša uvarená, nalejte ju do hrnčeka a pridajte kúsok masla. Podľa chuti ozdobte kakaom a ovocím. Dobrú chuť!
Pár slov na záver
Tak ako sa vám bezlepková strava pri celiakii pozdáva? Ak máte celiakiu, tak zrejme nemáte na výber. Začiatky bývajú vždy ťažké, no všetko je však o zvyku. Postupom času si možno ani neuvedomíte, že sa vaša bezlepková strava od tej „bežnej“ odlišuje. Pokiaľ je strava pri celiakii vyvážená a obsahuje všetky základné živiny, možno o nej tvrdiť, že je dokonca zdravšia.