Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Zdravá výživa Zdravé recepty

Celiakia a strava + 3 recepty

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Celiakia už vôbec nie je nezvyčajná. Celiatikov totiž pribúda každoročne viac a viac. Trpíte ňou aj vy? Ako sa stravovať zdravo a chutne v rámci celiakie? Je to možné? My vás presvedčíme, že áno. Pozrite sa ako sa stravovať pri celiakii + pripájame 3 recepty pre celiatikov.

Celiakia strava

Čo je vlastne celiakia?

Celiakia je neznášanlivosť lepkovej bielkoviny gluténu. Tá sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži, špalde a aj ovose. Ide o genetickú predispozíciu, ktorá postihuje ľudí bez ohľadu na vek.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Po požití tejto súčasti mnohých obilnín dochádza k chronickému zápalu v čreve a k postihnutiu sliznice tenkého čreva.

Dôsledky celiakie sú však väčšie, než by sa mohlo zdať. V dôsledku chronického zápalu dochádza k poruche vstrebávania všetkých živín, ktoré sa v čreve za obvyklých okolností absorbujú. Sú to cukry, tuky, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Tie telo v konečnom dôsledku pri celiakii postráda.

TIP: Čo je to lepok? Prečítajte si prečo je pre ľudí zlý i dobrý v našom staršom článku.

...

Trpím aj ja celiakiou?

Diagnostika celiakie nie je jednoduchá a vyžaduje si lekárske vyšetrenie. Diagnostika celiakia je ťažká hlavne kvôli tomu, že príznaky celiakie sú rôznorodé a z človeka na človeka premenlivé.

Najčastejšie príznaky celiakie:

Pre potvrdenie alebo naopak vyvrátenie celiakie je nutné vyšetrenie krvi, v ktorej sa skúma prítomnosť protilátok. Ďalším vyšetrením je biopsia – odber tkaniva z čreva a následne histologické vyšetrenie. Cieľom biopsie je stanoviť diagnózu a určiť rozsah ochorenia.

Celiakia a strava – ako sa teda mám stravovať?

Ak vám bola celiakia diagnostikovaná, boli ste poučení o tom, že jedinou možnosťou ako bojovať s týmto ochorením je bezlepková diéta. Je potrebné obmedziť všetky potraviny obsahujúce lepok alebo jeho stopy. Na prvý pohľad sa to môže zdať náročné, no verte, dá sa to zvládnuť.

  • Vyhnite sa potravinám s obsahom lepku – pozornosť určite zvýšte, ak na etikete so zložením objavíte jedno s nasledujúcich- pšenica, jačmeň, špalda, raž, kuskus, kamut, ovos, ovsené otruby, triticale. Pozor dajte na strúhanku, cereálie a aj spracované uľhohydrátové potraviny ako sú rôzne dobošky, keksíky, koláče. Zabudnúť by ste mali na všetky druhy pečiva a pre milovníkov piva máme tiež zlú správu. Pivo a sladové nápoje sú totiž vyrobené z jačmeňa alebo pšenice. Rovnako si nebuďte istí zložením marmelád, horčíc, dresingov a hotových balených korenín. Upozorňujeme tiež na spracované mäsové výrobky, do ktorých sa pridáva múka a emulgátory s prímesou lepku.

Tak vidíte, lepok je zložkou mnohých potravín. Preto pozorne čítajte zloženie výrobkov. Možno budete prekvapený, že tieto zložky nájdete aj v potravinách, v ktorých by ste ich neočakávali. Odporúčame čítať zloženie výrobkov aj pri tých produktoch, ktoré kupujete denne. Nikdy neviete, kedy sa receptúra pozmení a produkt sa náhle stane pre vás rizikový.

Zaujíma vás bezlepková strava? Poďte sa spolu s nami pozrieť na zakázané potraviny a recepty pri tejto diéte.

...
  • Konzumujte prirodzene potraviny bez lepku– strava pri celiakii môže byť chutná. Teda za podmienky, že si zvyknete pripravovať jedlo z najrôznejších druhov potravín, ktoré sú pri tomto ochorení povolené. Prestaňte sa preto sústrediť na to všetko, čo konzumovať nemôžete a zamerajte sa na povolené suroviny. Máte predsa toľko možností. Nezabúdajte na pestrosť jedálnička a pestrosť výberu surovín. Konzumujte dostatok zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov a mäsa, ktoré sú skvelým zdrojom bielkovín.
  • Tieto obilniny si smelo dajte – viacerých určite poteší, že nie všetky druhy obilnín obsahujú lepok. Patrí tu napríklad ryža, proso, pohánka, kukurica a quinoa. Zakázané druhy múky nahraďte napríklad ryžovou, kukuričnou, kokosovou alebo zemiakovou múkou.
  • Ochutnajte špeciálne potraviny – doba napreduje a myslí sa aj na ľudí s celiakiou. Veď aj tých občas prepadne chuť na chlieb, či cestovinu. Našťastie v obchodoch, a nie len tých bio, je možné zakúpiť si špeciálne druhy potravín. Sú to potraviny označnené symbolom bezlepkové. Vždy si ale ešte raz pred kúpou skontrolujte, či produkt bezlepkový naozaj je. Presvedčte sa o tom, že tieto produkty sú naozaj chutné. Možno, že ani nepostrehnete rozdiel medzi bezlepkovým variantom a tým s obsahom lepku.

Preferujete varenie? Vyskúšajte tieto chutné bezlepkové recepty!

1. Bezlepková bábovka recept

Na cesto budete potrebovať:
  • 270 g Jizerky
  • 200 g hnedého cukru
  • 4 vajcia
  • 1,5 dcl vody
  • 1,6 dcl oleja
  • 2 kávové lyžice sódy bikarbóny
  • maslo
  • kokos
  • práškový cukor na posypanie
Postup prípravy bezlepkovej bábovky

Bielky spolu so soľou vymiešajte mixérom na tuhý sneh, pridajte cukor, žĺtka, olej a vodu. Všetko premiešajte. Následne pridajte múku so sódou bikarbónou. Vymiešajte cesto. Formu vymastite maslom a posypte kokosom. Pečte na 180 stupňov asi 50 minút. Upečenú bábovku nakoniec posypte cukrom. Dobrú chuť!

2. Osviežujúci mrkvový drink (celiakia recepty)

Neobyčajne chutné smoothie s jahodami a mangom, ktoré oceníte najmä počas letných posedení.

Čo budete potrebovať?
  • 2 jablká
  • 1 mrkvu
  • 100 gramov cukru
  • pol decilitra šťavy z citróna
  • 1,5 litra vody

Príprava je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny dajte do mixéra a zmixujte. Nápoj podávajte chladený.

3. Bezlepková ryžová kaša pre mlsný jazýček (celiakia recepty)

Na prípravu budete potrebovať:
  • ryžu
  • 2 menšie hrnčeky mlieka
  • agáve sirup
  • 2 polievkové lyžice bezlepkového pudingového prášku
  • maslo, ovocie, kakao
Postup prípravy

Ryžu uvarte v hrnci domäkka. Nesoľte ju. Keď bude ryža mäkká, oceďte prebytočnú vodu a pridajte mlieko i pudingový prášok. Varte až kým sa mlieko neodparí a z ryže nevznikne jemná kaša. Puding dodá kaši vôňu a jemnosť. Odporúčame puding s vanilkovou príchuťou. Keď je kaša uvarená, nalejte ju do hrnčeka a pridajte kúsok masla. Podľa chuti ozdobte kakaom a ovocím. Dobrú chuť!

...

Pár slov na záver

Tak ako sa vám bezlepková strava pri celiakii pozdáva? Ak máte celiakiu, tak zrejme nemáte na výber. Začiatky bývajú vždy ťažké, no všetko je však o zvyku. Postupom času si možno ani neuvedomíte, že sa vaša bezlepková strava od tej „bežnej“ odlišuje. Pokiaľ je strava pri celiakii vyvážená a obsahuje všetky základné živiny, možno o nej tvrdiť, že je dokonca zdravšia.

5/5 - (6 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *