Ako pripraviť kuskus rýchlo a zdravo?
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Láka vás kuskus s kuracinou alebo iné kuskus recepty? Kuskus je v našich končinách veľmi obľúbený pre svoju rýchlu prípravu a nenáročnosť. Pozrite sa ako pripraviť kuskus rýchlo a zdravo.
Čo je kuskus?
Kuskus je cestovina z tvrdozrnnej pšenice, majúce svoje korene v severnej Afrike, presnejšie Maroku. Tu sa ešte podľa tradičných receptúr namáča pšenica v slanej vode, aby sa potom ručne presiala na malé zrniečka, ktoré sa varia a sušia na slnku. Následne získava kuskus svoju konečnú podobu. Pretože sa jedná o postup, pri ktorom je potrebný celý rad rúk, príprava sa stáva obradným procesom celej dediny.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Kuskus je možné rozdeliť na niekoľko druhov, pre naše zdravie je najlepší kuskus celozrnný. Čím viac vlákniny, tým nižší glykemický index, tým je naša hladina krvného cukru stabilnejšia, tým sme potom tiež vyrovnanejší a pokojnejší, s pocitom príjemnej sýtosti.
Ďalej pripomenieme, že celozrnné výrobky ukrývajú oveľa viac minerálnych látok, oproti tým, ktoré sú vyrobené z vysoko opracovanej pšenice. Pozrime sa ešte na výživové hodnoty kuskusu a potom si hneď ukážeme ako pripraviť kuskus a náš tip na chutný recept.
Kuskus nutričné a výživové hodnoty:
Pšeničný kuskus (100 g) | Špaldový kuskus (100 g) |
1450 kJ | 1454 kJ |
65,7 g sacharidov | 54,3 g sacharidov |
13,8 g bielkoviny | 14,5 g bielkoviny |
2,7 g tuku | 3,1 g tuku |
5 g vlákniny | 8,2 g vlákniny |
10 mg sodíka | 13 mg sodíka |
166 mg draslíka | 166 mg draslíka |
24 mg vápnika | 24 mg vápnika |
170 mg fosforu | 170 mg fosforu |
Kuskus príprava na 3 spôsoby
1. Ako pripraviť kuskus na pare?
Ide o najstarší spôsob prípravy. V arabských krajinách dokonca existuje hrniec zvaný kuskusovník so zabudovaným sitkom. V európskych podmienkach si vystačíme s obyčajným cedidlom položeným na hrnci. Príprava kuskusu je veľmi jednoduchá. Kým sa v hrnci dusí mäso alebo zelenina, horúca para uvarí kuskus, ktorý je voľne nasypaný v sitku nad hrncom. Množstvo nie je dôležité, len nesmú zrnká utekať z hrnca. 🙂 A ako pripraviť kuskus rýchlejšie?
2. Ako uvariť kuskus vo vode?
Takto sa kuskus pripravuje „poeurópsky“. Jeden pohár studenej vody a jeden pohár kuskusu sa privedie do varu, odstaví sa a nechá pod pokrievkou 5 – 7 minút dôjsť. A je hotovo!
3. Ako pripraviť kuskus v mikrovlnke
Pravdepodobne najrýchlejší spôsob. Kuskus zalejte studenou vodou v pomere jedna k jednej, pridajte lyžicu oleja a nechajte 5 minút odstáť. Potom vložte do mikrovlnky na jednu minútu na najvyšší výkon (asi 800 wattov) a môžete servírovať.
Kuskus so zeleninou (recept)
RECEPT: Kuskus s restovanou zeleninou
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 200 g kuskusu
- 1 – 2 červené cibule
- 8 – 10 hlávok ružičkového kelu
- olivový olej alebo maslo
- voda alebo vývar
- soľ, mleté čierne korenie
- podľa chuti listy šalátu alebo čakanky
Ružičkový kel predvarte alebo predpripravte na pare. Kuskus zalejte prevarenou vodou alebo vývarom, môžete pridať i bylinky. Tekutiny by malo byť asi jeden a pol násobok. Nechajte napučať 10 až 15 minút, kým nevsiakne všetka tekutina. Medzitým rozkrájajte zeleninu a restujte ju do zlatohneda na masle alebo olivovom oleji. Kuskus zmiešajte so zeleninou, dochuťte soľou a korením. Na záver pridajte listy šalátu alebo čakanky. Servírujte tak za tepla, ako za studena. Jedlo môžete obohatiť o dresing alebo omáčku z kyslej smotany.
Ako pripravujete kuskus vy? Podeľte sa s nami v komentároch o vaše najlepšie recepty!