Obed do práce alebo školy + 3 recepty
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Nie každý má chuť alebo peniaze na každodenné obedy z reštaurácie či rýchleho občerstvenia. Nehovoriac o tom, čo to urobí s vaším zdravím a postavou. Mnohí sa z uvedených dôvodov rozhodli pre prípravu jedla doma a hotový obed do práce si vezmú so sebou. Skúšali ste to aj vy, no došli vám nápady? Alebo sa vám už odnechcelo vystáť dieru pri sporáku? Prinášame vám odskúšané recepty na obed do práce či do školy, pri ktorých príprava nezaberie veľa času. Sú zdravé, chutné, zasýtia a pritom nezaťažia vaše trávenie ani peňaženku.
Ako by mal vyzerať zdravý obed
Zdravý a chutný obed nepozostáva len z listovej zeleniny a kuracích pŕs bez tuku varených na vode. Naopak, existuje množstvo skvelých receptov, ktoré nie sú časovo ani finančne náročné. Stačí pár základných surovín, trochu korenia a byliniek a nutrične vyvážený, lahodný obed do práce je na svete.
Nezáleží na tom, či ste vyznávačom tradičných, alebo modernejších, nezvyčajných ingrediencií. Vyskúšajte z našich receptov tie, ktoré sa vám páčia najviac a uvidíte, či sa nestanú trvalou súčasťou vášho jedálnička.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Základné suroviny na stovky spôsobov
Ak sa vám pri zmienke o cestovinách vynoria v mysli len špagety s paradajkovou omáčkou a syrom, potom je najvyšší čas obzrieť sa po nových receptoch. Studené či teplé šaláty z cestovín na obed do práce vyčarujete z minima surovín ako mávnutím čarovného prútika. Vyskúšajte do cestovín primiešať tuniaka s bielym jogurtom, sladkou kukuricou a korením, alebo hotové pesto s cherry paradajkami a špenátom.
Obľúbili ste si na tortilly? V tom prípade si môžete jedálniček rozšíriť o klasický grécky šalát v placke, alebo tortillu naplňte údeným lososom s krémovým syrom a kôprom. Skvelá je aj mexická placka s fazuľovo – kukuricovou náplňou a salsa omáčkou. Ak máte málo času, postačí, ak placku natriete taveným syrom a naplníte mrkvou, kukuricou a šalátom. Ani tu sa však bohatý výber surovín nekončí. Pozrite si ďalšie skvelé obedy na každý deň.
1. Pikantný kuskus s kuracím mäsom
Veľmi vhodnou surovinou na prípravu teplých i studených obedov je kuskus. Pripravíte ho naozaj rýchlo. Stačí ho zaliať trochou horúcej vody a pridať trochu soli a olivového oleja pre chuť. Hoci ide o veľmi ľahké jedlo, dodá vám množstvo energie. Navyše je veľmi chutné aj studené. Kuskus so zeleninou môžete dochutiť napríklad sušenými paradajkami, olivami alebo strukovinami. Máte radi mäso? Potom vyskúšajte tento recept na kuskus s kuracím mäsom a feferónkami!
Na prípravu budete potrebovať:
- cibuľa
- soľ
- pór
- cesnak
- korenie mleté
- feferónka
- huby
- 200 g kuracieho mäsa
- 300 ml kuskusu
Suchý kuskus premiešajte s lyžicou oleja a zalejte vriacou vodou v pomere 1:2. Prikryte a počkajte cca 10 minút. Na panvici si osmažte cibuľu, pridajte nakrájané mäso, pór, cesnak a huby.
Hotovú zmes premiešajte s kuskusom a podľa chuti dosoľte, okoreňte a prípadne pridajte feferónku. Môžete dozdobiť červenou paprikou a petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
2. Falošný hráškový hummus s paradajkami
Tradičný hummus sa pripravuje z cíceru, no nikde nie je napísané, že nebude skvele chutiť aj s inými strukovinami. Hrášková verzia je síce trochu sladšia, no výživovými hodnotami je takmer identická s cícerovou. Navyše, blesková príprava ju priam predurčuje na šikovnú ľahkú desiatu či obed do školy aj do práce.
Prichystajte si nasledovné suroviny:
- 400 g uvareného hrášku
- 4 čl sezamovej pasty (tahini), prípadne mleté sezamové semienka
- 2 ks cherry paradajok
- 2 čl sezamových semienok
- 5 PL olivového oleja
- citrónová šťava, soľ, korenie
Postup je úplne jednoduchý. Všetky suroviny spolu zmixujte ručným mixérom, až kým nedosiahnete krémovú konzistenciu. Vzniknutú pastu servírujte buď ako nátierku, alebo ako dip v kombinácii s chrumkavou zeleninou, ideálne s mrkvou, uhorkou alebo kalerábom. Rýchle a chutné, však?
3. Šošovicová panvička s tofu syrom
Červená šošovica je ľahko stráviteľná strukovina, ktorú na rozdiel od iných druhov strukovín ani netreba namáčať. Má vysoký podiel kvalitných rastlinných bielkovín a vlákniny, okrem toho je skvelým zdrojom vitamínov skupiny B, železa, horčíka, draslíka, fosforu a zinku. Šošovicovú panvičku môžete doplniť zeleninou bohatou na vitamíny A a C a kokosovým mliekom, ktoré je plné zdravých tukov. Ak si zvolíte vegánsku verziu, môžete pridať tofu syr. Pre tých, ktorí dajú prednosť mäsu, odporúčame bravčovú panenku.
Prichystajte si:
- 1 hrnček červenej šošovice
- 2 ks mrkvy
- 1 ks cukiny
- 1 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kocka údeného tofu
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 čl karí korenia
- ghee maslo (príp. kokosový olej)
- himalájska soľ
- chilli paprika (podľa chuti)
Na panvici si rozpáľte ghee maslo, nadrobno nakrájajte cesnak a cibuľu a nechajte smažiť, až kým nie je cibuľka upražená do sklovita.
Na kúsky nakrájajte mrkvu a cukinu a pridajte ich k cibuľke. Osoľte a pridajte karí korenie, prípadne chilli papriku podľa chuti.
Zeleninovú zmes osmažte, zasypte červenou šošovicou, zalejte kokosovým mliekom a vodou (vypláchnite plechovku od kokosového mlieka) a povarte. Podľa potreby podlievajte vodou, aby šošovica neprihorela. Šošovica je hotová, keď je mäkká a takmer stráca štruktúru.
Do hotovej šošovice pridajte na kocky nakrájané údené tofu (pre milovníkov mäsa na panvici opraženú panenku) a na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešajte, povarte ešte asi 3 minúty, aby sa chute spojili a fantastický obed do práce či do školy je hotový.
Príprava obeda doma má svoje výhody
Ak sa rozhodnete pripravovať si obedy doma, zistíte, že máte oveľa väčšiu kontrolu nad tým, koľko a čo vlastne zjete. To je skvelá správa, najmä ak ste sa rozhodli zhodiť nejaké to kilo navyše, však? Kombinovaním rôznych druhov zeleniny, ovocia, obilnín a mias si zároveň dokážete zabezpečiť vyvážený príjem živín a obmedziť prísun cukrov, tuku a soli. Tak čo, ktorý z našich receptov si pripravíte na obed do práce najbližšie?