Ghee maslo, ghí maslo, prepustené maslo + recept
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Ghí maslo, alebo tiež ghee maslo, je označenie pre prepustené maslo, ktoré sa používa hlavne vo východnej kuchyni. Má úplne iné vlastnosti ako klasické maslo a je považované za elixír života, pretože má veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Pozrime sa na ghee maslo podrobnejšie a okrem toho na záver pripojíme aj jeden chutný recept.
Maslo ghee
Medzi hlavné účinky prepusteného masla patrí detoxikačné, regeneračné a obranné účinky. Na východe sa maslo ghee používa v mnohých oblastiach už veľmi dlho, západ ho objavuje až teraz a pomaly. Aké sú jeho výhody, aké je možné použitie, nejaký ten recept a kde ho môžete kúpiť online?
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Najprv sa prepustené maslo používalo na území dnešnej Indie, potom sa rozšírilo aj do Egypta, Maroka, Etiópia či Brazílie. Každý národ má preň iný názov a niektorí ho pripravujú s korením, vďaka čomu má veľmi zaujímavú chuť. Dnes ho nájdeme takmer po celom svete.
Prečo je ghee maslo tak unikátne a výnimočné?
V ajurvéde je prepustené maslo považované za elixír, ktorý má regeneračné a omladzujúce účinky, posilňuje imunitný systém a napomáha detoxikácii organizmu.
Síce ghee obsahuje nasýtené tuky, ale podľa štúdií znižuje cholesterol. Obsahuje omega 3, vitamíny A, D, E, K, B3, a minerály draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor a železo.
Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam chráni bunky pred voľnými radikálmi, pomáha pri trávení, posilňuje nervy a zlepšuje pamäť, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a na plodnosť, tiež pomáha na popáleniny, jazvy a pľuzgiere. Maslo ghee neobsahuje cholesterol, soľ a laktózu.
Ako využiť prepustené maslo ghee v kuchyni?
Prepustené maslo sa prevažne používa v indickej kuchyni, avšak rozšírilo sa aj ďalej do sveta. Môžeme naň natrafiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v obchodoch s cudzokrajnými potravinami. Pri jeho kupovaní však buďte opatrný a nakupujte u overených predajcov.
Jemná ľahko oriešková chuť ghí sa bude vždy vynímať pri pečení, varení i vyprážaní – prepaľuje sa až pri teplote 230 – 250 °C. Ghee maslo sa teda nemusí používať iba pri indických receptoch, ale aj pre váš každý domáci recept. Vďaka jeho vlastnostiam vytvoríte pokrm, ktorý bude oveľa zdravší a niektorí tvrdia, že aj chutnejší. Necháme na vás, posúďte sami!
Recept na indicku polievku
Suroviny (2 porcie):
- 100gr žltého hrachu
- 150gr špenátu
- 1PL masla ghee
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a ½ hrnčeka kokosového mlieka
- 1 hrnček vody (+ na dolievanie podľa potreby)
- 2čl kurkumy
- 1čl korenia garam masala
- himalájska soľ, čierne korenie na dochutenie
Postup :
Hrach si vopred prepláchnite a namočte (najlepšie cez noc). Následne zlejte vodu a opäť ho prepláchnite. Na panvici si roztopte maslo ghee a orestujte na ňom nakrájanú cibuľku na drobné kúsky a cesnak. Prisypte špenát, ochuťte troškou himalájskej soli a čierneho korenia a pod pokrievkou povarte niekoľko minút.
Prepláchnutý hrach s kokosovým mliekom pridajte na panvicu, spolu s kurkumou, korením karam masala a všetko spolu premiešajte. Varte pod pokrievkou, kým sa nevyparí mlieko. Následne prilejte hrnček vody a opäť povarte kým nezmäkne hrášok. Podľa potreby prilievajte vodu.
Polievka je vhodná ako samostatne tak aj napríklad s jazmínovou ryžou.
Ako urobiť prepustené maslo – recept na ghee maslo
Ak si ghee maslo nemôžete kúpiť online, tak si ho môžete urobiť doma. Recept na prepustené maslo je veľmi jednoduchý. Stačí postupovať podľa nasledujúcich bodov:
- V hrnci sa za veľmi pomalého zahrievania rozpustia 4 kocky masla.
- Penu, ktorá sa vytvorí, odoberieme a dáme do inej nádoby alebo ju pokojne vyhodíme.
- Keď v hrnci zostane len žltý tuk (maslo sa nesmie zafarbovať do hneda), precedíme ho cez plátno a nerezové cedidlo do inej nádoby (najlepšie sklenenej).
- Celá výroba zaberie asi pol hodiny (záleží podľa množstva masla).
- Ghí môže byť skladované až pol roka pri izbovej teplote.
- Prepustené maslo neobsahuje vodu, ktorá sa odparí a laktózu, ktorá sa odchytí.
Energetická hodnota ghee masla je 3 700 kJ (876 kcal) a ide iba o tuk.
Na použitie v kuchyni je ghee ideálne, neprepaľuje sa a má veľa pozitívnych účinkov. Samozrejme je ale nutné to nepreháňať s jeho konzumáciou, pretože sa stále jedná o tuk.