Kliknite a začnite písať.

Chudnutie

Chyby pri chudnutí – týmto 7 sa musíte vyhnúť!

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Sabotáž! Áno, presne tú voči sebe páchate na ceste za svojim lepším a zdravším ja. Zdá sa vám, že cieľ by ste mali mať už na dosah.

Namiesto dlho očakávaných výsledkov však nevidíte nič iné, len kopu sebazaprenia, odriekania a niekoľko hodín oddretých v posilňovni. Aké chyby pri chudnutí teda robíte?

Pozrite sa aké chyby pri chudnutí neustále opakujete a ako sa im vyhnúť.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Ručička váhy rovnako ako tukové vankúšiky ísť dolu nechcú, bez ohľadu na počet odbehnutých kilometrov. Ak ste sa ocitli v podobnej situácii, je načase zamyslieť sa. Veľa ľudí to totiž presne v tejto chvíli vzdá.

Hádzať flintu do žita namiesto hľadania skutočnej podstaty problému vás však za vysnívanou postavou nedovedie. Poďme sa spoločne pozrieť na zoznam chýb, ktorých sa najčastejšie dopúšťame pri chudnutí.

Ktoré chyby pri chudnutí opakujete vy?

1. Nesprávne ciele

Určite nám dáte za pravdu, že ciele sú dôležité nielen pri chudnutí, ale v celom našom živote. Jasne si ich zadefinovať je prvým krokom k ich naplneniu. Potknúť sa však môžete hneď tu na začiatku. Je to ako keby ste vstali z postele ľavou nohou. Akurát, že táto chyba vám neovplyvní jeden deň ale niekoľko mesačné snaženie.

...

Preto pri stanovovaní cieľov dbajte na to, aby boli:

  • Realistické

Nemajte prehnané očakávania. Určenie si nereálneho cieľa totiž dokáže poriadne podkopať sebavedomie a motiváciu. Sklamanie z nedostavených výsledkov vás bude zbytočne deprimovať.

Tabletky na chudnutie môžu procesy v tele o niečo urýchliť, no tiež nemôžete od nich očakávať, že vykonajú celú prácu len a len za vás.

Aj keď túžite dosiahnuť to, čo chcete, čo najrýchlejšie, pamätajte na staré dobré: pomaly ďalej zájdeš. V prípade chudnutia to platí dvojnásobne, keďže nezáleží na tom, ako rýchlo bežíte, jojo efekt vás vždy dobehne. Odporúčame preto aj náš článok o tom ako schudnúť bez jojo efektu.

  • Jasné a časovo ohraničené

Preto odporúčame stanoviť si za cieľ maximálne 1 kg za týždeň. Pokiaľ teda túžite zhodiť 12 kilogramov, stanovte si na to najmenej trojmesačný plán.

...
  • Pozitívne

Aj na prvý pohľad náročný bojový plán môže byť sformulovaný v motivačnom duchu. Pomôže vám to zakaždým, keď si svoj cieľ budete pripomínať. Zakaždým preto používajte 1. osobu jednotného čísla v prítomnom čase.

Nejde tu ani tak o gramatický tvar, ale voľbu slov, ktoré ovplyvňujú vaše podvedomie a tým pádom vašu budúcnosť. Pokiaľ budete vaše ciele definovať formou zákazu, tak budete na seba zbytočne vyvíjať nepríjemný tlak. Čo znie lepšie? Nebudem jesť sladkosti! Alebo: jem veľa ovocia a zeleniny?

2. Jedna lastovička leto nerobí

Toto pradávne slovenské príslovie môžeme preložiť do reči zdravej výživy veľmi jednoducho. Jeden šalátik vám ploché bruško nevykúzli a rovnako z jedného hamburgeru tretia brada nenarastie.

Narušenie stravovacieho plánu nie je žiadna veda, pokiaľ sa tzv. „cheat day“ nezmení na záchvatové prejedanie. Preto si zmiernite výčitky polhodinkou na bežiacom páse, prešľap si odpustite a následne pokračujte vo vašom zaužívanom, zdravom životnom režime s hlavou hore.

...

3. Nesprávne stravovanie

Medzi už spomenuté chyby pri chudnutí musíme rozhodne zaradiť aj nesprávne stravovanie. Ach, tie redukčné diéty. V konečnom dôsledku narobia viac škody ako osohu. Najmä tie, ktoré výraz vyvážená strava nepočuli a sú od nej na míle ďaleko.

Opakovanou chybou pri chudnutí je nesprávne stravovania a držanie drastickej redukčnej diéty.

Medzi najčastejšie chyby pri chudnutí patrí aj nesprávny výber diéty.

Pravdepodobne ste si aj už niekoľkokrát priškrtili jedálniček nezdravým spôsobom. Týždeň ste vydržali, no hneď ako odhodlanie poľavilo, na váhe sa ukázalo kilečko navyše. Pýtali ste sa, ako je to možné? Takto.

  • Nedostatočný príjem živín

Pokiaľ naraz zmeníte svoje stravovacie návyky vaše telo šokujete. Ono totiž netuší, že si vedome odopierate maškrty za vidinou menšej konfekčnej veľkosti. Vníma len náhly pokles prijatých kalórií a automaticky spúšťa úsporný režim, ktorý úzko súvisí so systémom boja o prežitie.

Práve tejto schopnosti ľudského tela – „ukladať zásoby na horšie časy“ nadávate, keď aj napriek diéte cez svoje bruško nevidíte na nohy. Neriskujte spomalený metabolizmus a jedzte pravidelne.

Staré porekadlo: raňajkuj ako kráľ, o obed sa podeľ s priateľom a večeru nechaj nepriateľovi platí až na poslednú časť. Večeru si doprajte, avšak zvyknite si nejedávať minimálne 3 hodiny pred spaním.

  • Nadmerný príjem potravy

Možno ste to ani nezaregistrovali, no ako ste začali chodiť do posilňovne váš apetít sa výrazne zvýšil. Pokiaľ sa snažíte vyrysovať postavičku, dvíhať ťažké váhy telu nepomôže pokiaľ svoj žalúdok nekŕmite kvalitnými proteínmi. Pomôcť si môžete aj proteínovými výživovými doplnkami.

Uvedomte si, že predísť priberaniu, znamená pochopiť ako funguje váš metabolizmus. Chudnúť môžete len prostredníctvom aktívneho životného štýlu a pestrej výživy.

Za žiadnych okolností nevynechávajte tri hlavné jedlá denne. Pamätajte, že majú byť v malých porciách. Spolu s dvoma alebo troma zobnutiami v podobe zdravej desiaty do školy alebo práce a olovrantu, bude váš metabolizmus pri chudnutí bojovať s vami a nie proti vám.

4. Nenakupujte zbytočnosti – nie je všetko zlato, čo sa blyští

Keď sa vaša pravá ruka nabudúce načiahne do chladiaceho boxu v obchode za produktom s nápisom nízkotučný, fľasnite si po nej tou ľavou. Ak sa bude nedajbože snažiť vložiť do nákupného košíka nápoje s logom light, rovno si do nej zahryznite, pretože tak aspoň do tela nedostanete umelé sladidlá.

Všade kde na vás číha marketingových 0% tuku a 0% cukru zbystrite pozornosť. Nedajte zmiasť produktmi s nápisom fit, celozrnné či bio. Vašu snahu môže zahnať aj na prvý pohľad neškodné čerstvé či sušené ovocie.

Ako sa hovorí, všetko s mierou, pretože ovocie aj napriek tomu, že je zdravé, obsahuje sacharidy, s ktorými to netreba preháňať. To sušené navyše obsahuje cukor a častokrát konzervačnú látku sorban draselný. Na obaloch ho nájdete pod skratkou E202 a vášmu zdraviu neprospieva.

5. Zlé stravovacie návyky

Vedecké štúdie zamerané na zdravú výživu ukázali, že nezáleží na tom, či jete po stojačky, v sede alebo pri kráčaní. Najdôležitejšia je sústredenosť a tempo. Ak máte problémy schudnúť, zamyslite sa, či ste pri jedení dostatočne koncentrovaný a vašu myseľ nerozptyľujú zbytočné podnety ako televízia, seriál, hŕba papierov na pracovnom stole alebo telefonát.

Sústreďte sa na dôsledné prežutie každého sústa (minimálne 20x). Týmto jednoduchým aktom žalúdku trávenie uľahčíte. Budete sa navyše cítiť sýto skôr než zjete dupľu, pretože pocit plnosti nastáva približne po 20 minútach.

A samozrejme jeden z najškodlivejších zvykov – prejedanie. Či ste si už zvykli po obede dopriať čokoládový koláčik alebo chrumkať pistácie pri filme, obmedzte ich postupne na minimum. Ak sa tohto zlozvyku snažíte zbaviť, no márne, určite vám pomôže náš článok o tom ako sa zbaviť prejedania.

6. Nedostatočný pitný režim

Áno aj nedostatočný pitný režim sme zaradili medzi chyby pri chudnutí. Nepodpíše sa len na vašom zdraví, ale aj chudnutí. Veď ako sa hovorí, hlad je prezlečený smäd. Vypite minimálne 2 litre vody a to nie hocijakej, ale tej čistej.

Vláknina je rozpustná vo vode, no taktiež môže byť aj nerozpustná.

Naozaj nepodceňujte pitný režim a snažte sa ho každý deň dodržať.

Energetické nápoje a veľké množstvá kávy vymeňte za povzbudzujúci zelený, čierny alebo iný bylinkový čaj. Zaujímavou možnosťou je aj zelená káva, ktoré má mnohé pozitívne účinky. Džúsy plné cukru a konzervantov zasa vymeňte za čerstvo odšťavené ovocie či čoraz populárnejšie smoothie.

Ak k tomu všetkému doprajte svojmu telo aj rannú detoxikáciu v podobe pohára čistej vody s citrónom. Zmeny nebudete pociťovať len zvnútra, ale aj zvonka. Toxíny, choroby a najmä kalórie doslova vyplavíte z tela.

7. Negativizmus

Určite ste už počuli, že všetko čo si dokážete predstaviť, môžete aj uskutočniť. Keď ste si už stanovili cieľ, dosiahnete ho. Bude to chcieť kopu sebazaprenia, ale nikdy nezabúdajte, prečo ste začali. Uvedomte si, že práve prostredníctvom myšlienok môžete ovplyvňovať svoju budúcnosť a preto voľte len tie pozitívne.

Neopakujte rovnaké chyby pri chudnutí dookola

Chyby týkajúce sa zdravej výživy však môžeme doplniť aj o samotné cvičenie. Pokiaľ si prajete mať pevné a silné telo, je nevyhnutné aby ste ho posilňovali.

Nie len zdravou stravou, ale aj pravidelným cvičením. S ničím to však netreba preháňať, pretože pokiaľ svoj organizmus zbytočne vystavíte stresu, kilogramy sa budú zhadzovať oveľa ťažšie.

Je pravdou, že mýliť sa je ľudské, no nepoučiť sa z chýb je hlúpe. Preto sa snažte vyvarovať sa každej chybe, ktorú sme vyššie načrtli. Posilní to nielen vaše telo a zdravie, ale aj myseľ!

4.9/5 - (9 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1