Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Jedlo z brokolice? 4 chutné recepty s brokolicou

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Hľadáte chutné a predovšetkým zdravé recepty s brokolicou? Každé jedlo z brokolice, pripravené správnym spôsobom, predstavuje jedlo vhodné aj do diéty. Prinášame 4 recepty s brokolicou, ktoré by ste mali rozhodne vyskúšať – začnime našim najobľúbenejším.

Zapečená brokolica recept

Áno, toto je naše najobľúbenejšie jedlo z brokolice. Pripravte si ho s nami! Zapečená brokolica nie je náročná na prípravu, po práci môže predstavovať rýchlu a zdravú večeru.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Na prípravu zapečenej brokolica budeme potrebovať

  • 1 stredne veľkú brokolicu
  • 1,5 staršieho rožku, nakrájaného na malé kocky
  • 0,75 dl mlieka
  • 2 surové vajcia
  • 2 – 3 stredne veľké uvarené zemiaky nakrájané na kocky
  • 1 klobásu alebo špekáčik nakrájaný na kocky (údeninu možno vynechať)
  • 4 plátky údenej slaniny nakrájanej na kocky
  • 150 ml kyslej smotany
  • 50 g syru čedar nastrúhaného na jemno
  • lístky tymiánu z 2 vetvičiek
  • hrsť nasekaných byliniek (zádušník, medvedí cesnak alebo pažítka)
  • soľ
  • korenie
  • tuk na vymastenie zapekacej misky
  • strúhanku alebo hrubú múku na vysypanie zapekacej misky
  • zapekaciu misku s priemerom 20 cm

Príprava – zapečená brokolica

Umytú brokolicu vložíme do vriacej osolenej vody a necháme povariť 5 – 8 minút. Potom ju premiestnime do sitka a prepláchneme ľadovou vodou a necháme odkvapkať a mierne vychladnúť.

Kým sa nám brokolica uvarí, nakrájame si rožky. Vložíme ich do misky a zalejeme 0,75 dl mlieka. Premiešame, aby kocky rovnomerne nasali mlieko. Necháme stáť minimálne 10 minút.

Teraz si nakrájame zemiaky a údeninu so slaninou na menšie kocky. Zapekaciu misku vymažeme tukom a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.

...

V miske rozšľaháme obe vajíčka spoločne s kyslou smotanou. Zálievku osolíme a okoreníme podľa chuti každého. Prisypeme nastrúhaný syr a lístky z 2 vetvičiek tymianu. Všetko dôkladne premiešame.

Teraz si zapneme rúru na 180 ° C, horný aj dolný ohrev. Brokolicu nakrájame na ružičky. Z hlúbu zrežeme tuhú šupku a mäkký stred tiež nasekáme na kocky.

Navlhčené rožky v miske premiešame, pridáme k nim nakrájanú údeninu sa slaninou, zemiaky a brokolicu. Všetko zasypeme hrsťou nasekaných byliniek.

Premiešame a zmesou naplníme pripravenou zapekaciu misku. Na záver na povrch rovnomerne prelejeme pripravenou zálievkou zo smotany, vajec, syra a tymianu. Misku vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 45 minút.

...

Kuracie prsia s brokolicou recept

Ďalšie zaujímavé jedlo z brokolice, ktoré si môžete pripraviť na obed aj večeru.

Pripravte si

  • 4 ks vykostených kuracích pŕs
  • 1/3 hrnčeka jemnej strúhanky
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 500 g brokolice
  • 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka netučného kuracieho vývaru
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička masla
  • 2 lyžice kapary
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 citrón

Recept s brokolicou

Ako si toto jedlo z brokolice pripraviť?

Pikantné kuracie rezne s brokolicou sú jemné a delikátne a hotové za pár minút. Ich príprava je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj veľmi neskúsený kuchár. Vo veľkej panvici zohrejeme olej na strednú teplotu. Medzitým si v miske zmiešame jemnú strúhanku s mletým korením a trochou nasekaného petržlenu. Môžeme pridať aj trochu soli.

V tejto zmesi obalíme porcie kurčaťa, ktoré sme predtým ľahko rozklepal. Na horúcom oleji potom rezne pražíme asi tak 3 minúty po každej strane dozlatista. Ak sú hotové, vyberieme ich z panvice a uchováme v teple. Do panvice prilejeme víno, vývar, citrónovú šťavu a pridáme maslo. Dôkladne od dna premiešame a pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky. Dusíme ju asi 3 minúty, aby brokolica trochu zmäkla.

Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať a kapary a všetko dôkladne premiešame a odstavíme z platne. Na tanier servírujeme kurací rezeň, porciu podusenej brokolice a ozdobíme plátkom citróna a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Brokolicová polievka so smotanou recept

Ak sme ako prvé predstavili naše najobľúbenejšie jedlo z brokolice, tak brokolicová polievka nasleduje hneď v závese na 2. mieste obľúbenosti.

...

Na brokolicovú polievku potrebujeme

  • 1 l vývaru (zeleninový alebo kurací)
  • 1 lyžica masla
  • ½ kg brokolica (už bez hlúbu)
  • 3 stredné zemiaky
  • soľ
  • 200 ml smotany
  • mleté čierne korenie
  • 1 menšia cibuľa

Brokolicová polievka recept

Ako sa brokolicová polievka so smotanou pripravuje?

Brokolicová polievka so smotanou je polievka pre skutočných labužníkov. Lahodná a krémová, a môžeme k nej podávať chlebové krutóny.

Brokolicu povaríme v pare asi 7 minút. V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľku do sklovita. Pridáme vývar a olúpané, na kocky nakrájané zemiaky. Vývar privedieme k varu a zemiaky povaríme asi 10 až 15 minút.

Potom do polievky pridáme brokolicu a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré. Nakoniec prilejeme smotanu a podľa chuti okoreníme čiernym korením a osolíme. Ešte povaríme 2 minúty a polievka je hotová.

TIP: Na MojaVýživa.sk nájdete aj ďalšie zdravé recepty na obed, večeru i olovrant.

Zapečená ryža s hlivou a brokolicou recept

V sychravom období vám možno zachutí nejaké zapečené jedlo. Neboli sme na hubách a tak sme použili už osvedčenú hlivu ustricovú. K tomu brokolica, cibuľa, olej, ryža a trochu korenia. Ak chcete vyskúšať, pridávame recept pre vašu inšpiráciu.

Ingrediencie

  • 250 g ryža basmati alebo hnedá ryža (800 g po uvarení)
  • 300 g očistená hliva ustricová
  • 40 g panenského olivového oleja
  • 100 g cibule
  • 350 g brokolice (napariť!)
  • kúsok strúhaného muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletej rasce na huby
  • 1,5-2 lyžičky sójovej omáčky „Tamari“
  • morská soľ

Obloha

  • šalát alebo akákoľvek zelená zelenina
  • reďkovky

Ako sa pripravuje zapečená brokolica s ryžou a hlivou

Začneme hlivou ustricovou. Umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na drobné kúsky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame na jemno. Na olivovom oleji speníme cibuľku a potom na nej podusíme hlivu. Skoro nepodlievame, hliva pustí vodu a pomaly sa bude dusiť. Podlievame jedine veľmi mierne, ak máme pocit, že by sa pripálila skôr než sa z nej vydusí nejakej voda. Je dobré ju zo začiatku miešať. Pridáme soľ a mletú rascu, ktorou hlivu dochutíme.

Brokolicu rozoberieme na ružičky, umyjeme, zľahka posolíme a dáme napariť. Naparíme do mäkka, zapekanie potom bude len veľmi krátke. Ryžu preberieme, premyjeme a uvaríme tak ako sme zvyknutí. Moc ju nesolíme – slané budú ostatné suroviny.

Keď je všetko uvarené, zmiešame ryžu s podusenou hlivou na cibuľke a vrstvíme do zapekacej misky na striedačku s brokolicou. Vždy vrstvu zľahka okoreníme strúhaným muškátovým orieškom a pokvapkáme sójovou omáčkou. S uvedeným množstvom nám vyšli cca 3 vrstvy. Prvá ryža s hlivou, potom brokolica a hore zvyšok ryža s hlivou. Vo väčšom množstve môžete vrstviť viac. Zmes sme inak ničím nezalievali, ani vajíčkom ani sme nepoužili syr. S hlivou by to bolo pre trávenie zaťažujúce.

Aj tak vzniklo voňavé a jemné jedlo z brokolice! Servírujeme s dostupnou čerstvou zeleninovou oblohou.

5/5 - (11 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *