Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny

Účinky medu – toto sú liečivé účinky, ktoré by ste mali vyskúšať

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Včelí med je najprirodzenejšie sladidlo, ktoré ľudstvo využíva tisíce rokov. Má aj mnohé liečivé účinky na zdravie, ale aj na pleť, vlasy, tvár a ďalšie časti tela. Pozrime sa teda spolu na to, aké účinky medu dnes poznáme a kde všade sa používa.

Účinky medu na zdravie.

O mede

Med je veľmi zaujímavým produktom včiel. Tie lietajú z kvetu na kvet a zbierajú nektár, medovicu a sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch. V úli ich potom obohatia látkami z vlastného tela, pozmenia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladnia v plátoch. Prenášaním z bunky do bunky med dozrieva a zhodnocuje sa.

Ďalšie dozrievanie prebieha aj po zaviečkovaný bunky včelami voskovým viečkom. Akonáhle je med zrelý, včelár pláty z úľa odoberie a tie nahrádza zase prázdnymi. Med sa z plastov získava vytáčaním odstredivou silou.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Francúzsky esejista Joseph Joubert napísal o mede: „Osy i včely sajú ten istý nektár; rovnaký med však neznášajú.“ Pravdou je, že med sa delí nielen podľa spôsobu spracovania, ale tiež podľa svojho pôvodu a konkrétnych rastlín, z ktorých ho včely zbierajú.

Vďaka tomu je k dispozícii agátový, lúčny, malinový, repkový, medovicový či lipový med. Všetky medy však nemajú rovnaké zdraviu prospešné vlastnosti. Medzi najzdravšie druhy medu patrí lipový a pohánkový. Kde všade, okrem kuchyne, môže byť med prospešný? Ľudové liečiteľstvo už celé stáročia pozná pozitívne účinky apiterapie. Skúste je znovuobjaviť!

Zloženie medu

Med má úžasné zloženie. Prevažujú v ňom jednoduché cukry, predovšetkým glukóza (30 – 35 %) a fruktóza (35 – 40 %). Obsahuje aj menšie množstvo vody (15 – 18 %), bielkoviny a aminokyseliny. Z vitamínov je to predovšetkým C, A, B1, B2, B6, B12, D, K, E, ďalej flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (jablčná, vínna, citrónová). Z minerálnych látok a stopových prvkov sú to draslík, fosfor, vápnik, sodík, chlór, železo, kremík, horčík, meď, síra a selén.

...

Liečivé účinky medu

Alternatívna medicína si med veľmi cení a používa ho na liečbu zažívacích problémov, zníženie bolestivosti peptických vredov, regeneráciu pečeňového tkaniva, posilnenie srdca a tiež ako prirodzené preháňadlo.

Tento sladký produkt včiel funguje aj ako ľahký zdroj energie využiteľný k rýchlemu zotaveniu unavených svalov a pri vyčerpanosti organizmu. Jeho hustá sirupová konzistencia je výborná na upokojenie podráždeného krku a hlasiviek.

Aké ďalšie účinky medu na zdravie a krásu človeka poznáme?

...

Med a alergia (alergia na med)

Med však môže u citlivých jedincov vyvolať alergickú reakciu. Zvyčajne sa prejavuje do pätnástich minút po jeho konzumácii. Typickými prejavmi sú škrabanie v hrdle, pľuzgieriky na perách a v dutine ústnej, kŕče v bruchu, hnačka. Aby sme tomu predišli, urobte si nasledovnú skúšku.

Vnútornú stranu predlaktia si potrieme troškou medu a  necháme tridsať minút pôsobiť. Ak sa nám neobjaví žiadna kožná reakcia (začervenanie, pupienky, svrbenie) tak môžeme med „s pokojným srdcom“ med konzumovať.

1. Med a jeho účinok na zdravie a imunitu

Medzi hlavné účinky medu patrí prevencia ochorení. Med podporuje imunitný systém, pretože okrem ľahko vstrebateľných cukrov a bielkovín obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

S uvedeným zložením je med účinnou prevenciou proti chorobám dýchacieho ústrojenstva (v zime), prevenciou anémie a kardiovaskulárnych chorôb. Liekom na dlhovekosť sa tak môže stať aj obyčajná lyžička medu každé ráno 365 dní v roku.

2. Antibakteriálne účinky medu

Med má antibakteriálne účinky. Rad chorôb je spôsobený práve baktériami. Tie k životu a rozmnožovaniu potrebujú vodu, teplo a zvyšky buniek. Med je ich nepriateľom, pretože je zložený z rôznych druhov cukru, ktoré im osmotickým tlakom odoberajú potrebnú vodu.

...

Tým baktérie pukajú a nemôžu sa ďalej rozmnožovať. S vodou sa odplavujú zvyšky buniek a odumretého tkaniva. V mede je obsiahnutý aj aktívny glukóza-oxidáza čiže enzým štiepiaci glukózu za vzniku peroxidu vodíka. Ten ničí prítomné baktérie.

3. Účinky medzu na pokožku, tvár, strie a jazvy

Veľmi silné regeneračné účinky na kožu m med, ktorý obsahuje, okrem iných minerálov, zinok a tiež enzýmy, ktoré podporujú obnovu a rast nových tkanív. Domorodci na Novom Zélande ho takisto využívajú na upokojenie pokožky po uštipnutí hmyzom.

Ak sa chcete po pôrode zbaviť nevzhľadných strií, nanášajte na ne každý večer vrstvičku medu a ráno ho vždy jednoducho zmyte.

TIP: Med a škorica je jednoduchý, ale veľmi účinný spôsob, ako podporiť imunitu.

Med a škorica je liek, ktorý zaberie pri chudnutí, posilnení imunity i chorobe.

4. Liek na vredy

Med urýchľuje hojenie žalúdočných vredov a pôsobí tiež veľmi blahodárne na problematické trávenie (zmierňuje hnačku i zápchu). Ak trpíte bolestivými vredmi, lyžička medu rozpusteného v teplom čaji hodinu pred každým jedlom vám rozhodne neuškodí, skôr naopak. Tesne pred jedlom si ho však nedávajte, mohlo by dôjsť k prekysleniu žalúdka a zhoršeniu ťažkostí.

5. Pomoc pri slabej otrave hubami

Bolo zistené, že teplé mlieko s medom má hojivé účinky na poškodenie pečene pri slabej otrave hubami. Niekoľko lyžíc medu rozpustite v 1/4 l mlieka a vypite. Je to však len podporné opatrenie, kým nedorazí pomoc, v každom prípade je potrebné zveriť sa do starostlivosti lekára.

6. Hojivá masť na rezné rany i popáleniny

Medzi ďalšie známe účinky patria jeho antiseptické účinky. Obsahuje totiž cenné látky, ktoré urýchľujú hojenie rán a zároveň ju účinne dezinfikujú. Ak použijete med na škrabance, drobné popáleniny a ranky na koži, poranená pokožka sa o poznanie rýchlejšie zregeneruje.

7. Kozmetika s medom

Med má široké využitie v prírodnej kozmetike. Kozmetické firmy dnes môžu ponúknuť tieto prípravky z medu: protivráskové séra, odličovacie pleťové mlieka, pleťové vody, telové mlieka, balzamy na ruky proti omrzlinám, masky na vlasy, séra proti akné.

Med výborne hydratuje a vyživuje pokožku. Preto sa používa na pleť a na vlasy. Svoj elixír krásy a mladosti si ľahko vykúzlite aj doma. Vyskúšajte napríklad domácu masku na tvár z niekoľkých lyžíc tvarohu, medu, 1 vaječného bielka a 1 lyžice kokosového oleja.

Čo taký med a chudnutie? Jedná sa o potravinu, ktorá dokáže podporiť nielen imunitu, no tiež aj zdravie.

8. Detoxikácia organizmu

Pretože je med bohatým zdrojom stopových prvkov a vitamínov, pôsobí aj ako silný antioxidant. Čistí telo od voľných radikálov, urýchľuje detoxikačné procesy a zbavuje telo ťažkých kovov (olovo). Pôsobí teda aj ako prevencia rakoviny.

9. Med a spánok

Med má tiež overené sedatívne účinky, je preto vhodným liekom na nespavosť. Už naše babičky dávali bábätkám pred uložením do postieľky med na cumlík. To sa dnes neodporúča kvôli hrozbe zubného kazu. Po vyčistení zubov by ste už med (ani iný cukor) konzumovať nemali. 1 – 2 lyžičky pred spaním vás spoľahlivo ukolíšu k spánku, najmä ak si ich dáte rozpustené v teplom mlieku.

Med musíte dobre uskladniť

Ak chceme zachovať všetky účinky medu, nesmieme poškodiť jeho pôvodné zloženie. Rad cenných zložiek sa takmer úplne zlikviduje napríklad vysokou teplotou či dlhodobým skladovaním. Medu takisto neprospieva kov, časté prelievanie a slnečné žiarenie. Mal by byť uskladnený najlepšie v sklenenej / keramickej, dobre uzatvárateľnej nádobe a na tmavom mieste.

5/5 - (14 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *